Uz volonterski rad studenti će lakše i do posla

Elena Puh Belci i Elvira Krizmanić Marjanović (N. LAZAREVIĆ)
Elena Puh Belci i Elvira Krizmanić Marjanović (N. LAZAREVIĆ)

O natječaju za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2014./2015. koji je Grad Pula objavio 6. studenog, a koji će biti otvoren do 21. studenog govorile su na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Glavna novost je da su od ove godine studenti podnositelji zahtjeva za dodjelu stipendija obavezni realizirati 30 sati volonterskog rada, tijekom trajanja ugovora o korištenju stipendije, u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su u Gradu Puli prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro, istaknula je Puh Belci.

Potrebno iskustvo

Dogradonačelnica je potom rekla i da se tom izmjenom u pravilniku žele ostvariti preduvjeti za realizaciju jedne od aktivnosti vezane za društveno odgovorno poslovanje koje je Grad Pula nedavno uveo. Studenti će tako moći volontirati u ustanovama i udrugama civilnog društva poput Hrvatskog crvenog križa, domovima za stare i nemoćne i sličnim.

- Na ovaj način studentima želimo dati mogućnost da kroz volonterski rad steknu dodatna iskustva koja mogu doprinijeti njihovom zapošljavanju, ostvare nove kontakte i u konačnici svojim angažmanom pomognu zajednici u kojoj žive, rekla je između ostalog Puh Belci.

- Riječ je zapravo o aktivnoj participaciji u zajednici, a Grad Pula imao je priliku pokazati da je dobro organiziran volonterski grad prilikom poplava koje su ove godine zadesile našu zemlju. Dakle svjesnost o volontiranju i humanitarnim akcijama prisutna je među našim mladima građanima. Stoga vjerujem da ova obveza našim studentima neće biti nikakav dodatni teret, dapače, puno je mladih već uključeno u brojnim udrugama koje djeluju u gradu. U ugovoru će biti definirano i da, ukoliko studenti iz opravdanih razloga ne mogu izvršiti ovu obavezu, uz određene argumente mogu tražiti oslobođenje, prvenstveno će se to odnositi na zdravstvene razloge ili eventualna odsustva, navela je Puh Belci.

Deficitarne struke

Uvjeti za dobivanje stipendije su prebivalište na području grada Pule i prosjek ocjena. Kako je navela Krizmanić Marjanović to je za studente prve godine studija najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi i najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi ako je upisan na studij za zvanje koje je određeno kao deficitarno. Za studente druge i treće godine nužan je prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini i najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za zvanje koje je određeno kao deficitarno. Za studente na diplomskom studiju potreban je prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj godini studija odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija i najmanje 3,5 na prethodnoj godini za zvanje koje je određeno kao deficitarno.

Pročelnica je potom istaknula i to da su u natječaju navedena deficitarna zvanja o kojima su podaci dobiveni iz pulskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Riječ je o sljedećim zvanjima - doktor medicine, magistar edukacije matematike, magistar edukacije geografije, magistar edukacije fizike, magistar edukacije kemije i magistar edukacije informatike, navela je Krizmanić Marjanović.

Sukladno pravilniku o dodjeli stipendija Grada Pule, broj stipendija koje će se dodijeliti u određenoj godini, kao i njihov iznos, odredit će gradonačelnik na prijedlog pročelnika nadležnog upravnog odjela, a ovisno o financijskim mogućnostima grada. Konačna lista bit će objavljena 8. prosinca. U ovoj akademskoj godini, stipendiju na području grada koristi 219 studenata, a prijavljenih je bilo 259. Apsolventi nemaju pravo korištenja stipendije, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter