Uz TV program bolnički će dani brže teći


Sindikat umirovljenika podružnica Pazin darovao je stacionaru Doma zdravlja u Pazinu dva televizora. Rezultat je to humanitarne akcije koju su proveli članovi sindikata nakon što su doznali kako bi televizori bolesnicima koji leže u stacionaru omogućili lakše bolničke dane.

Akcija je krenula spontano, nakon što je predsjednica podružnice sindikata umirovljenika, Mirjana Monas, to doznala i prenijela predsjedništvu. Tako je početkom prosinca pokrenuta humanitarna akcija "Pružite ruku", tijekom koje su umirovljenici zahvaljujući širokogrudnosti građana uspjeli prikupiti 3.035 kuna i tim novcem kupili dva televizora.

Ima i pacijenata koji se oporavljaju

- Zahvaljujem svima koji su darivali novac i na taj način sudjelovali u kupnji ova dva televizora, rekla je Monas. Dodajući kako sindikat umirovljenika konstantno njeguje humanitarne aktivnosti, pa tako njihovi članovi o blagdanima redovito posjećuju domove za starije i nemoćne, dnevni boravak za starije u Pazinu, kao i svoje bolesne članove i one koju su slabijeg imovnog stanja. Sindikat umirovljenika dobro surađuje s pazinskim udrugama: osoba s invaliditetom, osoba s intelektualnim poteškoćama, gluhih i nagluhih i u udrugom "Hoću mogu".

- Mislimo da je bit našeg rada humanitarno djelovanje u lokalnoj sredini, poručila je Monas prigodom predaje donacije.

Zahvalama su uzvratile voditeljica pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja Marina Lovrinić i liječnica Ana Rojnić Bučić koja je dodala kako ova donacija pacijentima mnogo znači jer im televizor omogućuje kontakt s okolinom, da vide što se događa u zajednici. Ova će donacija, kaže, dobro doći i njihovim obiteljima kada dođu u posjete, jer nekad nije potrebno s pacijentom razgovarati već je dovoljno biti uz bolesnu osobu.

- U pazinskom stacionaru osim terminalno bolesnih pacijenata ima i pacijenata koji se oporavljaju i moraju nekoliko tjedana mirovati. Takvim će pacijentima televizori dobro doći kao društvo, ali i kao izvor informacija, pa i zabave u teškim danima, rekla je Rojnić Bučić.

Pazinski stacionar raspolaže s 27 kreveta

Ova je donacija značajna podrška nastojanjima da se u stacionaru poboljša standard bolesnika, dodala je Lovrinić, napomenuvši kako se unazad nekoliko godina uz podršku ravnatelja Istarskih domova zdravlja Antu Ivančića ulažu značajna sredstva u opremu prostora kako bi se stvorili što bolji uvjeti za boravak, ali i zdravstvenu njegu teško bolesnih pacijenata. Posebno veseli, kaže Lovrinić, što u tim nastojanima lokalna zajednica, udruge i lokalna samouprava pokazuju empatiju prema pacijentima koji borave u stacionaru stoga svima njima u tomu neizmjerno zahvaljuje.

Pazinski stacionar raspolaže s 27 kreveta, do toga 10 u palijativnoj skrbi. Pacijenti su u najvećem broju smješteni u trokrevetnim sobama, no stacionar ima dvije dvokrevetne sobe i jedan apartman. Kako je najavila Lovrinić iduće godine pristupit će se adaptaciji stacionara u koju će se uložiti oko 300 tisuća kuna i to u prostore palijativne skrbi. Tako će se dobiti još jedan apartman, ali i tiha soba, a uredit će se i popratne prostorije koja zahtjeva palijativna skrb.

- Uvjeti u stacionaru su zadovoljavajući, ali budući da se radi o zgradi iz 1953. godine u nju treba stalno ulagati, ali mic po mic, kao i do sada vjerujem da ćemo uspjeti, kaže Lovrinić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter