Uz svecanu sjednicu - studentski prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanom sjednicom Senata i dodjelom pocasnih zvanja i priznanja profesorima i studentima u utorak je svecano proslavljena 340. obljetnica utemeljenja Sveucilišta u Zagrebu. Svecanost je, medutim, obilježena i grupom studentskih prosvjednika koja je rektorima svih hrvatskih sveucilišta te ostalim sudionicima proslave transparentima uputila pitanje "Vi ste se besplatno školovali - a zašto ne bismo i mi?"

Prosvjednici su na isti nacin porucili sljedece: "I mi bismo slavili, ali nemamo što", dajuci tako do znanja vodecim ljudima hrvatskog visokoškolskog sustava što misle o stanju u kojem se taj sustav nalazi.

Rektor Sveucilišta, Aleksa Bjeliš, u svom je prigodnom govoru istaknuo važnost integracije te autonomije sveucilišta, objašnjavajuci da su se "tijekom 20. stoljeca smjenjivali režimi koji nisu bili skloni autonomiji i koji su doveli do rascjepkanosti sveucilišta".

Posljedice toga, rekao je Bjeliš, i danas, 20 godina nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, opterecuju njegov rad.


Podijeli: Facebook Twiter