Uz Solvit brže do poslovnog uspjeha u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europsko pravo živa je tvar i imamo mogućnost mijenjati ga. A pravo i zaštita potrošača takve su teme, stav je pomoćnika ministrice vanjskih poslova Hrvoja Marušića, koji je zajedno s kolegom Vedranom Kružićem, pomoćnikom ministra gospodarstva za unutarnje europsko tržište i trgovinu, predstavio alate za zaštitu potrošača i gospodarstvenika u EU koje Hrvatska primjenjuje od ulaska u EU od 1. srpnja ove godine.

- U slučaju da unutar država EU imate problem s profesionalnom kvalifikacijom, registracijom djelatnosti tvrtke, stavljanjem svog proizvoda na tržište, otvaranja nove tvrtke ili slično, postoji alat koji se zove Solvit, točka na kojoj se svi takvi problemi za građane država članica EU mogu brzo i jeftino riješiti, bez sudskih sporova.

Ako frizerka, primjerice, želi otvoriti svoj frizeraj unutar EU ili ako se želite upisati na neki fakultet, a imate problem, Solvit pomaže naći rješenje.

Slično je i sa zaštitom potrošača od prijevara na internetu, u telekomunikacijama, turizmu, bankarskom poslovanju i osiguranjima itd., za to postoji Europski potrošački centar. Dakle, postoje institucije koje na sve načine štite građane Hrvatske, jednako kao što su i unutar EU-a zaštićeni svi njeni građani, pojašnjava Vedran Kružić.

Građanin Hrvatske sada može dobiti zaštitu europskih institucija i kad, primjerice, internetom rezervira hotel unutar EU, a pritom bude oštećen za cijenu noćenja, ili kod bilo kojih internetskih narudžbi. Poanta je u tome da spomenute EU institucije brzopotezno, kroz nekoliko tjedana, rješavaju takav problem, i nije potrebno pokretati sudske postupke, što je za građane onda i jeftinije. (T. TOMIČIĆ/Novi list)

Sve na internetu
Na portalu http://europa.eu/youeurope tako se mogu pronaći sve informacije o pravima slobode kretanja unutar EU, dok se na [email protected], (odnosno na www.mingo.hr/solvit, koji je na hrvatskom jeziku), građani mogu obratiti ako smatraju da ih bilo koje administrativno tijelo država članica EU-a diskriminira ili im uskraćuje pravo slobode kretanja. Na www.ecc-croatia.hr potrošačima se besplatno osiguravaju informacije o načinu prekogranične kupovine te se rješavaju takve tužbe.


CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter