Uz Slatku Istru natjecanje u pripremi fritula i supe

Nestrpljivo iščekivanje degustacije kolača Slatke Istre
Nestrpljivo iščekivanje degustacije kolača Slatke Istre

Izložba tradicijskih istarskih kolača Slatka Istra već je 17. godinu za redom zaštitni znak pučke fešte kojom se u Vižinadi slavi Sveta Marija Vela. I sinoć se tako s nestrpljenjem iščekivala degustacija čak 260 kolača ispečenih od Šikići i Velog Vrha u Puli, Žminja, Ročkog polja i Buja do Vele Trabe, Dušani, Sv. Lovreča, Rovinjskog Sela i Vižinade.

Žiri u sastavu Pino Vorić, Vesna Medvedec, Stanislav Poropat, Bruno Šimonović, Irena Janko i Roža Silvija pažljivo su degustirali i ocjenjivali pristigle uzorke.

Najbolje fritule napravila je Jolanda Hrastić iz Vele Trabe, kroštule Laura Divjak iz Močibobi, pincu Jolanda Fatorić iz Ferenci, a poveticu Leticija Šestan iz Berma.

Za najbolji pandešpanj nagrađena je Suzana Dešković iz Kostanjice, najbolji je bucolaj spekla Doriana Smilović iz Krasice dok su najbolje breskvice iz kužine Nade Ritoša iz Pazina. Kristina Laković iz Lakovići umijesila je nabolje paštine, a Gordana Lončar iz Buzeta cukerančiće.

Slatki su izlošci na šterni privlačili izgledom i mirisom. Marljive su ih volonterke, predvođene općinskom pročelnicom Gordanom Bottezar - glavnom i odgovornom za ovu manifestaciju, slagale u kutije kako bi si ih sladokusci priskrbili za simboličnu cijenu i tako doprinijeli pomoći za potrebite stanovnike Vižinaštine.

Pažnju okupljenih privukla su i dva nova simpatična natjecanja - u pripremi fritula i istrijanske supe. Najukusnije i izgledom najreprezentativnije fritule djelo su ženske ekipe "S fritulom u EU" Sandre Oklen (Istra/Zagorje), Mihaele Škrlj Brglez (Slovenija) i Mirjane Filipović (BiH).

Posebno je veselo bilo prilikom pripreme supe koju mnogi nisu mogli dočekati, pa su i natjecatelji i publika krenuli s degustiranjem i prije kompletiranja tog domaćeg specijaliteta. Najuspješniji su na koncu bili Mladen Mekiš i Đani Ritoša.

Utješnu nagradu za oba natjecanja dobila je raspoložena ekipa limene glazbe Spinčić iz Kastva, koja je tijekom poslijepodneva održala koncert s limenjacima iz Vižinade.

Nagrađeni su i vlasnici najuređenijih okućnica, a pohvaljeni svi dosadašnji dobitnici, o čemu je odlučivala komisija TZ-a - Neda Šainčić Pilato, Rita Ritossa i Marilena Fatorić. Najuređeniji balkon pripada obitelji Beato iz Grubici, najuređenija okućnica obitelji Velić iz Velići, a najuređeniji okoliš gospodarskog objekta obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Deklić iz Ferenci.

U školskoj dvorani je održana 6. izložba vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine. Nastupili su uspješni mladi istarski pjevači iz Udruge Mali veliki mikrofon, među kojima Ivan Botezzar iz Vižinade, koje je na ovogodišnjem MIK-u odvojio drugo mjesto. Za dobro raspoloženje su bili zaduženi Mambo kings i Ribalta band uz koje su mnogi zaplesali.  (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter