Uz sevdalinke baklave su slade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završna vecer Festivala bošnjacke kulture u Istri sinoc je na terasi Doma oružanih snaga okupila više od 500 pripadnika bošnjacke nacionalne manjine i njihovih gostiju. Organizator je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, a njen predsjednik Senad Pršic istaknuo je da je manifestacija tijekom cetiri godine postojanja prerasla županijske okvire i zapravo postala festival Bošnjaka Hrvatske.

Bošnjaci, uz gospodarstvo, zauzimaju sve vecu ulogu u javnom životu Istre, rekao je Pršic spomenuvši nove prostorije koje je Zajednica dobila u Buzetu i Puli.

U zabavnom su dijelu nastupili KUD »Buzetski biseri«, potom »Bosna« iz Pule te kao gost KUD »Hasan Mujezinovic« iz Cazina u Bosni i Hercegovini ciji su clanovi izazvali najviše emocija okupljenih izvodeci sevdalinke i tradicionalne bosanske plesove.

Vecer je okrunio gastronomski dio koji je najavio Salih Agic, autor lani izdane knjige "Bosanska tradicionalna kuhinja". Svojim su se jelima predstavile pobjednice kulinarskih prednatjecanja u spremanju bošnjackih specijaliteta organiziranih tijekom lipnja po istarskim ograncima Zajednice. Na meniju su se našla jela spremljena u cetiri kategorije, odnosno kuhana jela poput bosanskog lonca, potom sve vrste pita, burek i slastice poput baklava, urmašica i tufahija. Žiri je sveukupnom pobjednicom ocijenio Vahidu Kurjakovic, koja je bila najbolja i u pripremanju slastica, prva u spremanju kuhanih jela bila je Sada Mujidžic, u kategoriji bureka Aziza Colic, a u pripremi pita Mirela Karic.

Cetiri najbolje kuharice sudjelovat ce na državnom natjecanju u pripremi bosanskih jela koje ce se ujesen održati u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter