Uz reanimaciju trecina unesrecenih bi preživjela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od srcanog zastoja u Hrvatskoj dnevno umru u prosjeku tri osobe, a pravilnom intervencijom gradana u postupku reanimacije trecina njih uspjela bi preživjeti. Da bi educirao gradane o postupku oživljavanja, tim pulske hitne pomoci u utorak je na Portarati prezentirao postupak oživljavanja na lutki.

Zainteresirani prolaznici, osim što su mogli pogledati kako izgleda unutrašnjost kombija hitne medicinske službe, na lutki su isprobavali postupak reanimacije.

- Za postupak reanimacije vecinom su bili zainteresirani gradani starije i srednje dobi. Mladi se ili boje ili ih ne zanima, kao da se to njih ne tice, kaže doktorica Antic Šego. Smatra da su turisti puno bolje upuceni u postupak reanimacije jer se u drugim europskim zemljama provode tecajevi i edukacije.

- U planu je provedba projekta osposobljavanja gradana za oživljavanje, a natjecat cemo se i za novac iz europskih fondova. Tecajeve, koji trebaju biti obnovljivi svakih tri do cetiri godine, provoditi moraju strucni ljudi. Ako reanimacija ne pocne nakon dvije do tri minute, covjek ima vrlo male ili nikakve šanse da preživi. Najviše ljudi umre jer se uguši jezikom te je stoga najvažnije znati procijeniti je li osoba pri svijesti i diše li, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu IŽ Ksenija Družetic Božic te je najavila da ce se slicne akcije u kojima se gradani mogu pobliže upoznati s hitnom medicinskom službom održavati nekoliko puta godišnje. (Ana ŠIMIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter