Uz razvedravanje očekuje nas porast temperature

Sunčanih dana nije nedostajalo niti ovog srpnja, a tako će se nastaviti i u kolovozu (M. MIJOŠEK)
Sunčanih dana nije nedostajalo niti ovog srpnja, a tako će se nastaviti i u kolovozu (M. MIJOŠEK)

Na ulasku u posljednji ovogodišnji ljetni mjesec već se sada ovogodišnje ljeto u Istri može proglasiti kao još jedno u dugom nizu suhih, vrućih i sunčanih istarskih ljeta. Posebno se to odnosi na mjesec srpanj, koji je na čitavom Poluotoku bio ekstremno vruć. Da je to tako najbolje pokazuje podatak da je su gotovo svi srpanjski dani bili vrući u kojima se dnevna temperatura popela do 30 ili više od 30 stupnjeva.

Ovogodišnji će srpanj biti zabilježen i po jakom zahlađenju koje je polovicom srpnja pogodilo Istru. Posebno se to odnosi na dan 16. srpnja, u kojem temperatura zraka nije prešla granicu od 20 stupnjeva. To je najhladniji srpanjski dan u Istri u ovom stoljeću, samo je još nekoliko takvih dana zabilježeno u daljnjoj prošlosti. Na sreću, zahlađenje je kratko trajalo, nakon samo nekoliko dana vrućine su ponovno zavladale našim krajem.

Ukupno 25 sunčanih dana

Za sve su ljetne mjesece najvažniji sunčani dani kojih nije nedostajalo ni ove godine. U priobalnim područjima je tijekom ovogodišnjeg srpnja zabilježeno čak 25 sunčanih dana, zabilježeno je nekoliko djelomično oblačnih ali samo dva oblačna dana. Prema tim je podacima ovogodišnji srpanj tek nešto malo manje sunčan od prošlogodišnjeg ali još uvijek dosta iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Uz temperature zraka i brojanje sunčanih dana u centru pažnje ovdašnjih ljudi su oborine i ljetni kišni dani. Bez obzira što je ovogodišnje ljeto u mnogim krajevima izrazito kišovito i nestabilno, Istra ni ovom prilikom nije izbjegla dugotrajnu sušu. Posebno se to odnosi na južna i priobalna područja gdje je kiše bilo vrlo malo ili gotovo ništa. U Puli tijekom srpnja nije zabilježen niti jedan kišni dan, a u tek jednoj slaboj noćnoj kiši palo je skromni pet litara oborine po metru četvornom. Kako su i lipanjske oborine bile vrlo skromne jasno je da još jednom imamo na djelu dugotrajnu ljetnu sušu. Za razliku od prošle godine, suša je ove godine poštedjela unutrašnjost Poluotoka i njegove sjeverne dijelove gdje je kraćih ljetnih pljuskova bilo više i češće.

Širom svijeta događaju se velike klimatske promjene, obilne kiše i velike poplave bilježe se gotovo svakodnevno. Uza sve to, svjedoci smo da istarski poluotok u nijednom slučaju ne može izbjeći dugotrajne ljetne suše koje su sve veći problem za ovdašnje ljude i poljoprivredno gospodarstvo.

Posljednji smo ovogodišnji ljetni mjesec započeli s kišom i novim prodorom hladnijeg zraka. To je tek prva prava naznaka skorom kraju ljetnih vrućina i dolasku obilnijih oborina u Istru. Do kraja ovogodišnjeg ljeta ostaje još čitav jedan mjesec. Vrijeme će se vrlo brzo stabilizirati a uz razvedravanje već se za dan ili dva očekuje i značajan porast temperatura zraka. Uz slabu buru sparine će biti znatno manje a i noći će biti znatno svježije.

Očekuje se suša u kolovozu

Ljetna će se suša, u nešto blažem obliku, nastaviti i u prvoj polovici kolovoza a moguće i do pred sam kraj mjeseca. Prognoze koje će u narednom periodu biti dostupne to će puno bolje i preciznije moći predvidjeti.

Bez obzira na vremenske prilike u preostalih mjesec dana ovogodišnjeg ljeta, već je sada jasno da će biti zabilježeno kao još jedno vruće i sušno istarsko ljeto. Posebno se to odnosi na južna i priobalna područja gdje su takva ljeta već postala sasvim uobičajena.

Lani 22. srpnja 38,1 stupanj u Pazinu

Kako je mjesec srpanj najtopliji i najsušniji mjesec u godini svakako je zanimljivo podsjetiti se na neke od ekstremnih situacija a koje se odnose upravo na mjesec srpanj.

Prema podacima s meteorološke stanice u Pazinu, najhladniji srpanj zabilježen je već daleke 1960. godine. Te je godine prosječno najviša dnevna temperatura zraka u Pazinu iznosila tek nešto više od 25 stupnjeva. Zanimljivo je spomenuti da je tijekom tog mjeseca u Pazinu zabilježen samo jedan vrući dan u kojem se temperatura zraka popela tek malo iznad 30 stupnjeva.

Nasuprot tom hladnom srpnju, najtopliji srpanj zabilježen je prošle godine u kojem je prosječno najviša dnevna temperatura zraka iznosila visokih 33 stupnja. Pri tome treba spomenuti da su tijekom prošlogodišnjeg srpnja u Pazinu gotovo svi dani bili ekstremno vrući a tek nekoliko onih koji su bili donekle podnošljivi. Pri tome treba spomenuti i 22. srpnja, 2015. godine kao najtopliji dan u povijesti mjerenja, tog je dana u Pazinu izmjereno nevjerojatnih 38,1 stupnjeva.

Prošlogodišnji je srpanj na čitavom Poluotoku bio ekstremno vruć i suh. Bio je najtopliji mjesec na ovim prostorima u dugoj povijesti meteoroloških mjerenja u Istri. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter