Uz racionalnu potrošnju Pula nece ostati bez vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puštanjem u pogon pulskih bunara Tivoli i Campanož u potpunosti je riješena vodoopskrbna kriza u Puli koja je prijetila obzirom na, prakticki, dvogodišnju sušu i pojacanu potrošnju u turistickoj sezoni. Gradonacelnik Boris Miletic u pratnji dožupana Vedrana Grubišica, prilikom puštanja u pogon dva najnovija revitalizirana pulska bunara, koji skupa daju 50 litara u sekundi, istaknuo je uspješan primjer zajednickih nastojanja pulskog Vodovoda i Hrvatskih voda, ali i ostalih istarskih vodovoda, koji je rezultirao rješenjem problema koji je prijetio Puljštini.

- I dalje je nužan oprez jer predvida se rekordna turisticka sezona kada je veca potrošnja vode, a protekle dvije godine bile su izuzetno sušne. Stoga, unatoc puštanju novih bunara u pogon apeliram na racionalno trošenje vode, pogotovo za zalijevanje i tuširanje na plažama, a ovaj projekt aktivacije pulskih bunara znacajno ce doprinijeti boljom vodoopskrbi. Zahvaljujuci tome izbjegli smo krizu, ali ovo je dobro upozorenje da ucinimo sve kako bi stabilizirali vodoopskrbu kroz dugorocno razdoblje i kako se više ne bi doveli u ovakvu situaciju, rekao je Miletic.

- Preko deset godina pulski bunari nisu bili iskoristivi i osim što smo njihovom novog aktivacijom osigurali sigurnu vodoopskrbe Puli pomogli smo i sustavu u Buzetu, odnosno Butonigi od kojih sada imamo smanjene potrebe distribucije vode. Ipak, apeliram na gradane da se i dalje racionalno odnose prema potrošnji vode.

Uz Tivoli i Campanož, u pogon su ranije pušteni bunari Šišan, Valdragon, Dragon 5, Fojbon i Jadreški, što je sveukupna investicija od milijun eura koju su uz Vodovod i Grad Pulu pomogli i Istarska županija, Istarski Vodovod i Hrvatske vode, a kako je istaknuo direktor Vodovoda iz pulskog je podzemlja izvuceno sve što je u ovom trenutku bilo moguce pa ce pocetak kriznog razdoblja za desetak dana Pula uspješno premostiti turisticku sezonu jer se ocekuje da ce te kolicine vode, uz postojece napajanje iz Butonige, biti dostatno za ljetne mjesece.


Podijeli: Facebook Twiter