Uz Rab i Split na ljeto do Lošinja i Rijeke

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Hrvatska tvrtka njemačkog kapitala European Coastal Airlines (Europski obalni avioprijevoznik - ECA) u drogoj polovici narednog tjedna očekuje posljednji inspekciji nadzor Agencije za civilno zrakoplovstvo i izdavanje certifikata za stazu u pulskoj luci kako bi iz Pule pokrenula liniju hidroaviona. Kao što se najavljivalo, prve linije iz Pule letjet će do Raba i Splita, za sada jedinim "stanicama" koje su već počele biti u funkciji hidroavionskog prijevoza na Jadranu, ali do ljeta ponuda letova iz Pule trebala bi se još značajno proširiti.

Drugi tjedan posljednji nadzor

- Drugi tjedan imamo posljednji inspekcijski nadzor Agencije za civilno zrakoplovstvo i odmah nakon toga očekujemo izdavanje certifikata za stazu čime bi automatski otvorili pulsku stanicu za hidroavione i uspostavili letove iz Pule. Za zasada bi letjeli za Rab i Split jer su to jedine stanice koje su u funkciji, ali do ljeta, s obzirom na pregovore koje smo vodili, očekujemo da će se ponuda značajno proširiti, kaže nam Željko Sljepčević konzultant tvrtke European Coastal Airlines.

ECA je za uzletno-sletnu stazu u pulskoj luci prijavila akvatorij ispred Vargarole, što, zbog povećanog brodskog prometa tim dijelom luke, te putanjom hidroaviona do pristaništa na rivi kod ulaza u brodogradilište Uljanik-otok, zahtijeva detaljnu razradu Agencije za civilno zrakoplovstvo. No, ukoliko se konačno ostvare očekivanja ECA-e za uskrsne praznike hidroavioni bi počeli povezivati Pulu s Rabom i Splitom.

- Pulu namjeravamo povezati s Rabom i Splitom, ali od lipnja s i Lošinjem i Rijekom, te i Italijom gdje uspijemo stvoriti preduvjete i uspostaviti "stanice" do ljeta. Svugdje gdje uspijemo stvoriti preduvjete za linije, a nadamo se da ćemo to učiniti u Pescari, Anconi, pa čak i Veneciji, uspostavit ćemo liniju iz Pule, najavljuje Sljepčević.

Na ljeto možda i za Veneciju

Prvi letovi hidroaviona tvrtke ECA krenuli su prošle godine u ljeto povezujući Split i Jelsu na Hvaru, a uz veliko zanimanje 75 posto putnika bili su domaći. Početkom prošlog listopada krenuli su i s prvim povezivanjem Zagreba s otocima, odnosno s Rabom, a osim Pule, nedavno je ECA kao novost u svojoj mreži za ovu godinu najavila sezonsku liniju prema i iz Novalje na otoku Pagu. Ta bi linija trebala krenuti od 1. lipnja ove godine i bit će aktivna do 30. rujna. Investicija za pristanište bila bi vrijedna 700 tisuća kuna, uz 41 milijun kuna za novi hidroavion.

- Za Novalju bi uveli sezonsku liniju i to samo iz Splita, odnosno Resnika, gdje ciljamo na avio-goste, te iz Zagreba, zaključuje Sljepčević. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter