Uz put za Valaltu samo masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anonimno pismo upuceno vijecnicima uzbudilo je duhove na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca Rovinja i zasjenilo 26 tocki dnevnog reda. U pismu se upozorava da gradonacelnik i vladajuci IDS šute o radovima koji se izvode na brdu na podrucju Laco di Ran, uz cestu za Valaltu.

Predocavajuci posjedovnicu zemljišta na brdu, u Generalnom urbanistickom planu oznacenom kao zelena površina, za koje tvrdi da je kupljeno za 250 tisuca eura ili pet eura po kvadratu, i teretovnicu od 20 milijuna eura, autor anonimnog pisma ispleo je konstrukciju da ce se tu graditi gospodarski objekti, koji ce se potom pretvoriti u ekskluzivne apartmane i tako doci do vrijednosti od 20 milijuna eura.

Komunalni procelnik Dragan Poropat je rekao da je, buduci da se radi o podrucju znacajnog krajobraza, Grad još 24. ožujka prijavio krcenje tamošnje šume Naturi Histrici, Državnom odvjetništvu i šumarskoj inspekciji. Za sada je dobiven odgovor Nature Histrice, koja potvrduje da je šuma iskrcena.

Od Nature Histrice dobili smo zapisnik o obavljenom nadzoru i prijavu inspekciji zaštite prirode Ministarstva kulture. U inspekciji su nam potvrdili da rade na tom predmetu. I iz Državnog odvjetništva nam je potvrdeno da su dobili prijavu. Iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva izvijestili su nas da Uprava šumarstva još nije zaprimila prijavu.

Buduci da je na posjedovnici koja je poslana vijecnicima kao vlasnik upisana tvrtka MMC Kermas iz Zagreba, poznatija po povezanosti s Dankom Koncarom, i od njih smo zatražili detalje o radovima na Laco di Ranu. Iz Kermasa su nas izvijestili da su zemljište površine nešto više od 23 tisuca cetvornih metara kupili u rujnu 2007. po cetverostrukoj cijeni od one koja se navodi u anonimnom pismu.

Zatražili smo i izjavu jedne od direktorica Kermasa Vinke Cetinski, koja nam je kategoricki rekla da im nije ni na kraj pameti sporiti se s Gradom Rovinjom niti graditi na toj lokaciji.

"Poznato je da je poslovanje naše tvrtke u Istri vezano uz vinogradarstvo, maslinarstvo i uzgoj aromaticnog bilja, zbog cega smo otkupili brojne zemljišne cetice. Buduci da investicijske djelatnosti tvrtke-kceri financira maticna tvrtka, na sva kupljena zemljišta, a ne samo ovo u Laco di Ranu, stavljena je teretovnica.

Konstrukcije u koje se involvira Grad potpuno su neutemeljene jer je nama i prilikom kupnje tog zemljišta bilo poznato da se tamo ne može graditi. Slicne radove bonifikacije, za koje se priprema i posebni županijski program, izvodimo i na drugim zemljištima koja smo kupili.

Poznato je da zapuštena zemljišta treba privesti svrsi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada se više nece moci podizati trajni nasadi. Buduci da je u ovom slucaju rijec o zemljištu uz samu cestu i na prolazu prema sjevernoj turistickoj zoni, želimo da upravo to bude ogledni primjer uredivanja krajobraza, što je uostalom ucinjeno i podizanjem maslinika na susjednom brdu", zakljucila je Vinka Cetinski.


Podijeli: Facebook Twiter