Uz Pulu i Pazin, kazneni predmeti i u Bujama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim na opcinskim sudovima u Puli i Pazinu, kazneni predmeti ce se i dalje rješavati i u Bujama, i to za podrucje nadležnosti toga suda kao i onog u Rovinju.

Krajem prošlog tjedna pri usvajanju izmjena i dopuna Zakona o podrucjima i sjedištima sudova prihvacen je revidiran amandman zastupnika talijanske nacionalne zajednice Furija Radina.

Zastupnik je tražio da kazneni predmeti ostanu na svim sudovima u Istri, kao što je sada slucaj, da bi se na kraju ipak složio s izmijenjenim amandmanom po kojem bi bujski sud sudio i predmete iz kaznene grane sudovanja rovinjskog suda, a radi se o dvojezicnim sudovima.

Inace, u prijedlogu zakona bilo je planirano da se kazneni predmeti iz Rovinja presele u Pulu, a oni iz Buja na pazinski sud. S predstavnicima Ministarstva pravosuda i rovinjskog suda prethodno je Radin obavio konzultacije pa se složio s izmijenjenim prijedlogom.

Naime, objašnjeno mu je da rovinjski sud ne zadovoljava uvjete koji su sada uskladeni s normativima Europskog suda za ljudska prava pa tako sud mora imati barem tri specijalizirana suca i odreden broj predmeta.

"Hocu samo jednu garanciju - da ce i sud u Rovinju i onaj u Bujama ostati samostalni", zatražio je sa saborske govornice Radin te inzistirao na tome da dobije konkretan odgovor. Pozitivan mu je odgovor dala državna tajnica Barica Novosel, pojasnivši da sud u Rovinju i dalje ostaje sud, a ne stalna služba suda, i da ce se samo predmeti iz kaznene grane suditi na bujskom.

Radin nam je jucer još rekao da postoji mogucnost da i dalje sve ostane po starom, odnosno da se na svim sudovima sude i kazneni predmeti.


Podijeli: Facebook Twiter