Uz pomoc Županije lakše bismo prebrodili krizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podržavam to što župan Jakovcic u zadnje vrijeme obilazi istarske opcine i razgovara s njihovim vodstvima, ali se iskreno nadam da to nije samo dio njegove predizborne kampanje, nego zaista sa svrhom da iz prve ruke cuje o problemima i potrebama tih opcina i njihovih mještana.

Nadam se da ce imati više razumijevanja nakon toga i da ce biti konkretnijih rezultata jer Županija mora nekako pomoci svojim opcinama, pogotovo manjim, da lakše prebrode krizu koja je svih zahvatila i zbog koje se u manjim mjestima zatvaraju obrti i poduzeca, rekao je na presici nositelj Nezavisne liste opcine Tinjan Vlado Ivetic.

Osvrnuvši se na proteklih šest godina otkad je u ovoj opcini središnje Istre Ladonja došla na vlast, pa i na svoj nacelnicki mandat do 2009., Ivetic je naglasio da nije bio zadovoljan odnosom županije prema opcini Tinjan jer je osjetno izostala podrška i razumijevanje koje je prije toga uživala opcinska vlast IDS-a.

Stoga su se tinjanski poduzetnici i mještani odlucili sami organizirati u realizaciji opcinskih projekata i prestati racunati na kapitalne pomoci županije koje, usprkos obecanjima, nisu stizale. Jedno od najvecih zadovoljstava koje im je priuštilo udruživanje snaga, veli Ivetic, bila je konacna realizacija ceste Tinjan - Sv. Petar u Šumi na koju se cekalo od '96., a za koju su sami iznašli milijun kuna.

"I u Tinjanu se osjeca kriza, raste nezaposlenost, ali trudimo se svim silama ublažiti njezine posljedice. U tome nam može pomoci realizacija nekoliko glavnih projekata u cemu ce veliku ulogu igrati lani osnovan Centar za razvoj Opcine Tinjan (CEROT) u javno-privatnom vlasništvu.

Jedan od glavnih planova je izgradnja i upravljanje Poslovnom zonom obnovljivih izvora energije Finida-Tinjan u kojoj bi se izgradilo nekoliko bioplinskih postrojenja, zatim valorizacija škola u Jakovincima, Kringi i Muntrilju od kojih bi jedna nakon obnove mogla prerasti u takoder planiran Centar za istraživanje pršuta i suhomesnatih proizvoda.

Planira se valorizacija poljoprivrednih površina i sadnja dugogodišnjih nasada, izgradnja turistickog infopunkta, novog vrtica u blizini opcinske zgrade, uredenje spomen parka Jurja Dobrile, a tu su i projekti koje smo kandidirali na medunarodnim natjecajima za sredstva iz EU-fondova poput asfaltiranja nerazvrstanih cesta na podrucju opcine i valorizacija nematerijalne baštine, nabrojao je Ivetic.

Predsjednik opcinskog vijeca Darko Banko je iznio podatak da je broj nocenja u opcini u zadnjih šest godina porastao s dvije na cak 15 tisuca, cime su se svrstali u sam vrh turistickih destinacija središnje Istre. Osim brojnih agroturizama i vila s bazenima koji su posljednjih godina niknuli na tlu opcine, volonterskim su radom uredene brojne biciklisticke i pješacke staze. No, porucio je Banko, uz dobar smještaj, lijepu prirodu, ugodne konobe i zanimljive manifestacije, treba još puno rada i truda da bi Tinjan postao zaista kvalitetna i tražena turisticka destinacija.


Podijeli: Facebook Twiter