Uz pomoć Hrvatskih voda do vodovoda za Paz


Općinsko vijeće Cerovlja prihvatilo je na posljednjoj sjednici pismo namjere, kojim je nekoliko gradova i općina središnje Istre ovlastilo Istarski vodovod iz Buzeta da državnom javnom poduzeću Hrvatske vode kandidira projekte izgradnje vodoopskrbnih sustava na njihovom području.

Za općinu Cerovlje u ovom bi "paketu" to bio nastavak izgradnje vodovoda prema Pazu, u vrijednosti od oko pet milijuna kuna.

Prva faza ovog vodovodnog pravca, s cjevovodom do sela Afrići, izgrađena je prije godinu dana; druga faza, koja će se graditi ako Istarski vodovod ishodi sufinanciranje od Hrvatskih voda, obuhvaća cjevovod do mjesta Paz i vodovodnu mrežu u samom Pazu, a treća faza istog pravca, koja će doći na red nakon što se druga dovrši, predviđa produljenje vodovoda sve do Belaja.

Cerovljanski su vijećnici prihvatili i da se njihove buduće obaveze prema županijskom Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma reguliraju ugovorom, a obaveze bi ove općine ostale iste kao i do sada, kada je godinama, iako bez ugovora već na osnovu sporazuma i županijske odluke, Cerovlje u Fond uplaćivalo po 5.000 kuna godišnje.

Vijećnička pitanja na ovoj sjednici odnosila su se ponajviše na stanje i održavanje cesta. Tako je na pitanje kada će se sanirati cesta Gologorica - Gologorički Dol načelnik Emil Daus odgovorio da prema najavama iz Istarskih cesta radovi trebaju početi u kolovozu, a posao koji će se obaviti je zamjena postojećeg kolničkog pokrova grubljim asfaltom s eruptivnim kamenom, i to na nekoliko kritičnih mjesta u ukupnoj duljini od nekoliko stotina metara.

Na cesti za Previž također će se sanirati manja oštećenja, a o sanaciji ceste Cerovlje - Borut, načelnik Daus obećao je da će se do sljedeće sjednice raspitati u Županijskoj upravi za ceste, jer je ranije bilo najavljeno da će se ta cesta sanirati, ali se još ne zna kada i u kojem opsegu.(D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter