Uz odgovarajucu tehnologiju Valkane najbolja opcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U raspravama o definiranju lokacije procistaca otpadnih voda kanalizacijskog sustava Pule najcešce se kao protuargument uzimaju razne studije koje su do danas izradene o tome.

Protivnici lokacije na Valkanama zagovaraju premještanje uredaja za procišcavanje u kamenolom Max Stoja. Pritom se pozivaju na rezultate studije iz 2000. godine koju je izradio pulski Urbis '72, stoga smo za neka pojašnjenja upitali Giankarla Župica, celnika te tvrtke koja je u dva navrata izradila studije o utjecaju na okoliš i analizirala potencijalne lokacije na koje bi se smjestio procistac.

Urbis '72 izradio je, medu ostalim dokumentima o sustavu pulske kanalizacije, idejni projekt sustava odvodnje po kojem se i danas gradi kanalizacija. Župic istice da je gradnja sustava odvodnje toliko spora da se utvrdivanjem novih tehnologija i mogucnosti procišcavanja za svaki najmanji zahvat dijela tog sustava ponovo preispituje puno ranije utvrdeni koncept odvodnje.



- Još 1996. izradena je studija utjecaja na okoliš i slijedom toga idejni projekt sustava odvodnje po kojem se danas i gradi sustav. Urbis je 90-ih godina aktivno sudjelovao u razmatranju koncepcije odvodnje grada Pule, dok je danas ukljucen kroz izradu planske i tehnicke dokumentacije.

Izgraden je znacajan dio kanalizacijske mreže i crpne stanice prema rješenju da je uredaj za procišcavanje otpadnih voda na postojecoj lokaciji Valkane. Nije moguce, odnosno pogrešno je, ponovo govoriti o novoj koncepciji ne sagledavajuci postojece izgradeno stanje i zanemarivati dosad uložena sredstva, kaže.

Govoreci o polemikama koje se vode oko lokacije procistaca, dodao je da je Urbis 90-ih godina temeljio svoje rješenje na tada poznatim tehnologijama procišcavanja, odnosno svoj idejni koncept zamišljao je na nacin izgradnje obalnog kolektora s konacnom lokacijom uredaja i ispusta na Valkanama. Krajem 90-ih i pocetkom 2000. probija se nova tehnologija što dovodi do revizije ranije usvojene koncepcije odvodnje, prvenstveno razmišljajuci o alternativnim lokacijama za smještaj uredaja za procišcavanje.

- Osim lokacije Valkane, predložene su i nove, i to u kamenolomu Max Stoja te na Muzilu. Tada smo na zahtjev Grada i Herculanee izradili ocjene prihvatljivosti zahvata i usporedbu tih lokacija 2000. i 2002. godine. Studija iz 2000. ukazala je na to da Valkane nisu najpovoljnija opcija, ali pritom ta studija nije razmatrala upotrebu novih tehnologija.

Upravo iz tih razloga Grad i Herculanea narucili su izradu nove studije s usporedbom istih lokacija, ali uzimajuci u obzir primjenu novih tehnologija. Rezultat usporedbe lokacija je da, uz odgovarajucu tehnologiju i prethodno utvrdene uvjete, Valkane ostaju najpovoljnija opcija.

Prema našim saznanjima i studija zagrebackog Gradevinskog fakulteta takoder potvrduje lokaciju Valkane kao optimalnu izmedu tri razmatrane. Iz nama nepoznatih razloga studija nije usvojena i stala je daljnja priprema za gradnju kanalizacije, rekao je Župic. (G. ROJNIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter