Uz neku od ovih biljaka otjerat ćete komarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komarci su na vrhu popisa najomraženijih "domaćih" životinja. Od zujanja, svrbeža koje uzrokuje njihov ubod pa do crvenih plikova koji nastaju na našoj koži, razloga zašto ih ne želimo u svojoj blizini zaista ima mnogo pa se stoga svake godine uporno pokušavamo zaštititi od napada.

Umjesto da kupujete razne  preparate koji bi trebali otjerati dosadne komarce, zašto se ne biste poslužili prirodnim oružjem? Ovih pet biljaka tjerat će komarce dalje od vašeg doma pa ih smjestite na prozorsku dasku ili zasadite u svoj vrt ili na balkon.

Lavanda

Osim svog umirujućeg mirisa, lavanda ima još jednu iznimno korisnu osobinu. Tjera kukce! Zasadite koji grm kraj terase kako biste mogli neometano uživati u ljetnim večerima na otvorenom.

Ljekoviti matičnjak

Ova biljka svojim mirisom jako podsjeća na limunsku travu i to zato što sadrži visok nivo kemijskog spoja zvanog citronellal koji kukci posebno ne vole pa će vam taj svjež miris pomoći da vam dom ostane slobodan od komaraca.

Bosiljak

Mirisan i ukusan, bosiljak je osim u kuhinji koristan i za tjeranje raznovrsnih kukaca. Njegov specifičan miris odbijat će nametnike, a pritom nećete trebati ni taknuti njegove listove.

Menta

Ne samo da će lišće mente tjerati komarce nego se možete poslužiti i eteričnim uljem ove mirišljave biljke kako biste ublažili moguće ugrize.

Macina trava

Pozitivna strana macine trave je da ćete uspješno otjerati komarce sa svog prozora, ali pripazite ako imate mačku kao kućnog ljubimca. Mačke obožavaju miris ove biljke koja ih potpuno obuzme.


Podijeli: Facebook Twiter