Uz namirnice za ručak - 15 deka Orlićeve poezije

Ivan Matejčić, Alfi Kabiljo, Goran Prodan i Drago Orlić na promociji (M. RIMANIĆ)
Ivan Matejčić, Alfi Kabiljo, Goran Prodan i Drago Orlić na promociji (M. RIMANIĆ)

"Nedjeljom zatvoreno" naziv je zbirke pjesama Drage Orlića predstavljene na porečkoj tržnici minule nedjelje oko 10 sati. Unatoč naslovu, na nedjeljom otvorenoj gradskoj tržnici predstavljena je 17. Orlićeva zbirka pjesama, koja je krenula put čitatelja sa štanda na tržnici okružena špinatom, lukom, rajčicom, krastavcima… Ovaj svojevrsni preformans, kroz koji je publiku vodio Goran Prodan, započeo je autor pjevajući pjesmu "Rumena si kako i naranča", a potom je goste, ali trgovce i kupce koji su došli po špežu pozdravila Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice u Poreču, koja je uz nakladnika Studio Sondu iz Vižinade, organizator ovog predstavljanja.

Zavođenje šporkopisom

Promociji je prisustvovao i Alfi Kabiljo, s Orlićem koautor libreta za operu "Casanova u Istri". Rekao je da je Orlić veliki pjesnik i doista zanimljiva osoba u istarskoj kulturi, a promociju je nazvao fantastičnom u svjetskim razmjerima. "Stoga moramo biti ponosni na Dragu Orlića", poručio je prije nego je po vlastitoj želji pročitao pjesmu "Ribe na trgu u Poreču". Nakon Kabilja pjesme su čitali Goran Prodan i Irides Zović, a s djedom Dragom unuka Ulika otpjevala je dvije istarske narodne pjesme.

Predstavljanje najnovije Orlićeve zbirke pobudilo je veliko zanimanje nedjeljnih kupaca na porečkoj tržnici, domaćih koji su ubrzo shvatili o čemu se radi, ali i stranih koji su s pozornošću pratili neobično književno događanje. Predgovor zbirci napisao je Milorad Stojević, a lektorirao ju je Goran Prodan. U "Nedjeljom zatvoreno" autor se, prema Stojeviću, služi i "makaronskim jezikom", zadržavajući svoj "šporkopis" da bi čitatelja zavodio svojim nutrenjima. Ponekad se ne treba strogo držati značenja neke riječi kada se hoće dočarati ono što Orlić piše i na koji način predočuje svoju poeziju-poetiku čitatelju; bilo to nutrenje ili snatrenje, fulvijalnost koja ne znači ništa, a opet s čini nekako baš pogodna za Dragine minijature.

Slikar, hedonist i satirik

Stojević pjesme u ovoj zbirci prepoznaje kao "živahnost materijala" ili "poentiranje, tj. efektivi efekta", a svatko tko Orlića pjesnika prati lako će u svemu ovomu prepoznati Orlića slikara, zabavljača, nakladnika, hedonista i satirika.

Sa zanimljive promocije domaćice i domaćini, uz namirnice za nedjeljni ručak, mogli su po cijeni od 69 kuna s tržnice u ovitku kući ponijeti i 15 deka poezije Drage Orlića. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter