Uz Metis besplatno odlaganje otpada i u Valmadama

U prostoru Herculanee u Valmadama izgradit će se novo reciklažno dvorište (N. LAZAREVIĆ)
U prostoru Herculanee u Valmadama izgradit će se novo reciklažno dvorište (N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula krenuo je s izgradnjom drugog od tri predviđena reciklažna dvorišta u Puli, a uoči završetka izgradnje novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu. Prema zakonskim odredbama, gradovi i općine moraju osigurati reciklažna dvorišta u koje građani mogu besplatno odložiti sortirani otpad i to najkasnije do 2015. godine da bi se odvojeno mogao odlagati papir, metal, staklo, plastika, biootpad, itd…

Lokacija i na Kaštijunu

Stoga je Grad Pula, uz već postojeće reciklažno dvorište u Metisu, koje je nedavno dodatno uređeno, odlučio u Valmadama, na prostoru Herculanee, izgraditi novo reciklažno dvorište radi odvojenog prikupljanja problematičnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) otpada, a usluga će biti besplatna za građane. Grad Pula je već podnio zahtjev za dodjelu sredstava Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu projektne dokumentacije za građenje reciklažnog dvorišta, koje je i predviđeno prostorno planskom dokumentacijom.

- Po zakonskim odredbama trebamo imati dva, tri reciklažna dvorišta u gradu. Za sada imamo jedno u Metisu, koje je nedavno uređeno te je Grad Pula s njima produžio ugovor o zbrinjavanju otpada. Drugo smo predvidjeli u Valmadama u prostoru Herculanee, a treće je, pak, predviđeno na Kaštijunu, pojašnjava Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule.

Grad Pula je, prema obvezi koja proizlazi iz Zakona o gospodarenju otpadom (ZOGO) i Plana gospodarenja otpadom Grada Pule, u obvezi uspostaviti reciklažna dvorišta na svom području. Sukladno ZOGO-u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira jedinicama lokalne samouprave projekte gradnje reciklažnih dvorišta.

- Za projekt reciklažnog dvorišta u Valmadama već smo aplicirali zahtjev za dodjelu sredstava Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako za izradu projektne dokumentacije za građenje reciklažnog dvorišta, tako i za samo građenje, pojašnjava nadalje pročelnik.

Jeftiniji odvoz smeća

Površina na kojoj će se izgraditi novo reciklažno dvorište trenutno se sastoji od porte, bara, servisne radione, pet nadstrešnica za privredne potrebe, dva skladišta i privredno dvorište. S obzirom da je Herculanea vlasnik zemljišta, čija je površina 19.550 četvornih metara, ugovorom je uređeno da se dodijeli pravo građenja Gradu Puli, koje će biti investitor projekta. S druge strane Herculanea je ovlaštena za provedbu postupka javne nabave u cilju izrade dokumentacije i građenja reciklažnog dvorišta.

- Reciklažnim dvorištima želimo građanima osigurati mogućnost da sav navedeni otpad mogu odlagati na jednom mjestu. Samim time neće zauzimati kontejnere i posude za odlaganje otpada ispred svojih domaćinstava te će im, posljedično, biti manja i cijena odvoza otpada. Jasno je stoga da je izgradnja reciklažnog dvorišta kao građevine u interesu općeg gospodarskog, društvenog i socijalnog napretka građana Pule, zaključuje Škuflić. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter