Uz gradevinare, na rivi i arheolozi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obalnog pojasa pulske rive sada se uklanjaju kamena postolja, skulpture i klupe zbog izgradnje obalnog kolektora, a u roku od dva-tri dana i uklonit ce se i betonski stupovi javne rasvjete što ce otvoriti prostor za dostavu materijala i sekcija brodogradilištu Uljanik.

U Flaciusovoj ulici se prilagodava nogostup kojim ce se stizati do parkirališta kod Zavoda za zapošljavanje i Stare tržnice iza Foruma, a prolaz ce regulirati semafor.

Izvodaci radova - zagrebacki Viadukt, GP Krk i GK Varaždin, koji su stacionirani u Baderni - zapoceli su obilježavanje buduceg rova i rezanje asfaltnog sloja.

- Za pocetak ce se otkopati 30-ak centimetara rova, a potom ce izvodac zapoceti bušenje i osiguravanje gradevinske jame, kada na gradilištu nadzor pocinju obavljati i arheolozi, rekao nam je Igor Stari, direktor Herculanee nakon obilaska gradilišta.

Arheolozi prilikom skidanja pocetnog asfaltnog sloja još nemaju posla, ali ce im ubrzo biti otvorene lokacije u Flaciusovoj (južni speron) i kod semafora na rivi (sjeverni speron), gdje planiraju obavljati istraživanja na nalazištima za koje se zna da postoje. To, medutim, nece sprijeciti gradevinare da obavljaju iskope i postave betonske armature u gradevinsku jamu.

Prema predvidanjima, iskopi i samo osiguravanje gradevinskih jama betonskim zidovima potrajat ce do konca ove godine. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter