Uz golf, na Marleri i pomidori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podravka bi koncem ovog tjedna mogla poceti sa sadnjom industrijske rajcice na Marleri, i to na vojnom zemljištu. Naime, kako smo saznali u Ministarstvu obrane, 100 hektara zemljišta u vlasništvu RH, kojim gospodari MORH za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane, dano je u koncesiju koprivnickoj tvrtki.

Radi se o zemljištu koje se nalazi na najjužnijem dijelu poluotoka Marlera i granici s državnim zemljištem koje je dano na upravljanje tvrtki Marlera golf Dražena Ladica i njegovih poslovnih partnera. Tako ce tik uz golf igralište rasti industrijska rajcica.

Službenu potvrdu da ce se na tom podrucju uskoro zacrvenjeti pomidori dala nam je direktorica sektora za korporativne komunikacije Podravke Dijana Jendrašinkin. Dodala je da ce pomidore zasaditi na 30 od ukupno 100 hektara koje su dobili u koncesiju.

- Bivša vojna ekonomija Marlera, na kojoj je vec više godina poljoprivredno zemljište neobradeno, ima tridesetak hektara zemljišta pogodnog za uzgoj rajcice za preradu. Podravka je prošle godine kod nekoliko poljoprivrednika s podrucja Pule organizirala proizvodnju takve rajcice koja se pokazala veoma uspješnom, a ove je godine ta proizvodnja udvostrucena te se iduce godine planira znatnije povecati, za što bi se koristile površine i bivše vojne ekonomije Marlera.

Podravka je dobila nacelnu suglasnost MORH-a za korištenje navedenog zemljišta, a pripreme za njegovo stavljanje u funkciju su u tijeku. Na podrucju Marlere rajcica za preradu se uzgajala do prije 40-ak godina, kada je radila tvornica za preradu u Ližnjanu, tako da zasigurno tu postoje povoljni agroekološki uvjeti.

S 30-ak hektara iduce se godine ocekuje oko 1.500 tona, a isto toliko s ostalih površina s podrucja Pule, cime bi se uz uhodanu proizvodnju na podrucju Umaga maksimalno koristili kapaciteti postojece tvornice. Podravka ce na Marleri organizirati proizvodnju rajcice po istom modelu kako je organizirana ove godine na bivšoj vojnoj ekonomiji Petroviji, educirat ce proizvodace, osigurat ce presadnice, pomoci u nabavci mehanizacije za berbu te, naravno, svu proizvedenu rajcicu otkupiti po ugovorenoj cijeni, istaknula je Jendrašinkin.

Za komentar smo zamolili Eminu Lišic iz službe za odnose s javnošcu Ministarstva obrane, no tijekom utorka u našu redakciju nije stigao odgovor. (C. B. GALIC)

I Ližnjanci ukljuceni u posao
Nacelnik Opcine Ližnjan Srecko Ševerlica izrazio je zadovoljstvo što je na relaciji MORH - Podravka dogovoreno da se angažiraju i domaci poljoprivrednici.

- S ministrom Brankom Vukelicem smo razgovarali o toj varijanti i drago mi je što su odlucili zaposliti kooperante iz Ližnjana. Naši ljudi ce zasigurno taj posao dobro odraditi jer znaju teren i uvjete koji ondje vladaju. S druge strane, za pohvaliti je MORH koji nam se svaki put javi kad je u pitanju zemljište na našem podrucju, zakljucio je Ševerlica.


Podijeli: Facebook Twiter