Uz gljive ide skuta, svježi sir, ali i tunjevina

Đino Tanković, predsjednik udruge "Sunčanica" (B. PETROVIĆ)
Đino Tanković, predsjednik udruge "Sunčanica" (B. PETROVIĆ)

Kada je Đino Tanković, vrsni gljivar i predsjednik gljivarske udruge "Sunčanica" u našu redakciju donio dva pladnja puna kanapea s namazima od gljiva nismo mogli, a da recept ne podijelimo s vama, našim dragim čitateljima. Jer, osim što su predivno izgledali mali su sendviči bili doista jako, jako ukusni. Stoga, krenimo redom.

Iako Tanković, kao svaki vrsni kuhar koji pomalo ljubomorno čuva svoje kulinarske tajne, nije htio odati koje je sve gljive stavio u namaze (a bilo ih je više od deset vrsta!) za naše je čitatelje ipak odlučio ispričati bazični recept za namaz od gljiva.

On se, po želji, može raditi od "najobičnijih" šampinjona ili bukovača, ali u njega možete dodati sve gljive koje imate pri ruci. Naravno, što više vrsta to je gušt bolji. Dodajmo i to da osim svježih, u namaz mogu ići i sušene ili gljive iz "dubokog".

- Nakon što izdinstamo luk, na njega ubacimo očišćene i narezane gljive, dodamo pola čaše temeljca (ili vode) i pirjamo 25 do 30 minuta, dok sva voda ne ispari. Onda sve izmiksamo štapnim mikserom.

U dobivenu smjesu tada dodajemo, zavisno o željama, svježi kravlji sir, skutu, mekane sireve poput ABC namaza, ili, ako želimo gušt po moru, usitnjenu tunjevinu (za skuplju varijantu mogu i škampi, kozice), priča Tanković dodajući da smjesu tada treba probati, po želji posoliti i popapriti, te ukoliko je potrebno još jednom proći štapnim miskerom. No, namaz se ne treba previše usitniti.

Tanković veli kako se sličan namaz može spraviti i na bazi povrća, odnosno s gljivama možemo pomiješati malo rokule, matovilac, vlasac…

Namaz se može konzumirati dva do tri dana, s tim da mora biti spremljen u frižideru, ali najbolje ga je, kao i sva jela od gljiva, pojesti još istoga dana. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter