Uz Glas Istre na dar kalendar za 2018. godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira na svu moguću suvremenu tehnologiju, zidni kalendar Glasa Istre i dalje je u modi.

Zanimanje za njim ne jenjava što potvrđuju brojni upiti pristigli već početkom prosinca – hoće li, i ako da, kad će?

Istarski puti

Ni ove godine nismo iznevjerili tradiciju, te će svi naši vjerni čitatelji kalendar za 2018. godinu pronaći u izdanju Glasa Istre od srijede, 20. prosinca, i to pod nazivom "Istarski puti". Kroz 13 fotografija ove vas godine vodimo od Parenzane do današnjih modernih autocesta na Poluotoku i nekih zanimljivosti s kojima ćete se susresti. Pokazali smo trag prošlosti i današnje pute koji nas spajaju i vode sve brže i sve dalje.

Gervaisove "cestice bele i tanki putići" i dalje postoje: negdje u zbilji, a negdje skriveni samo u sjećanjima, no mnogi od njih u ovom stoljeću postali su suvremena "graditeljska čuda".

Na tom tragu, Parenzana, uskotračna pruga koja je početkom stoljeća povezivala Trst s Porečom preko mnogobrojnih naselja u unutrašnjosti Istre, predstavljena je fotografijom za svibanj. Pruga je dijelom obnovljena, a vijadukti, mostovi i tuneli kojima ćete prolaziti i danas, dočaravaju njezin dobri duh.

Na istarskim putima svoje je mjesto pronašla i rovinjska svjetlosna instalacija koja simbolizira nar – autohtonu domaću voćnu vrstu. Rasvjetno stablo – nar, simbol Rovinja, predstavljen je na stranici za studeni.

A da suvremena cestovna rješenja mogu ispričati još jednu drugačiju priču, pokazali smo na stranici za ožujak. Naime, kružni tok na ulazu u grad Pazin sadrži neobičnu skulpturu – kamenu boću koja podsjeća da je, zahvaljujući uspjesima svojih boćara, Pazin 1989. i 2012. godine bio domaćin europskih prvenstava, a jedna društvena igra pretvorena je u sport.

Brže i sigurnije

I fotografija buzetskog rotora, izgrađenog 2013. godine, na stranici za siječanj, pokazuje da je kretanje prema svim pravcima postalo brže i sigurnije.

U modernom sustavu autocesta, popularnom Istarskom ipsilonu i to na kraku koji se proteže zapadnom obalom, posebno mjesto pripada Mostu Mirna koji je gotovo savršeno uklopljen u okoliš. Most dužine 1.354 metra doslovce pluta nad najdužom, a po mnogima, i najljepšom rijekom Poluotoka. Predstavili smo ga na stranicama za veljaču, travanj i listopad, a ušće rijeke Mirne kod Antenala, snimljeno iz zraka, krasi stranicu kalendara za srpanj.

Čvorište Žminj svoje je mjesto pronašlo na stranici za lipanj, a na onoj za kolovoz predstavili smo čvor Umag.

Boje jeseni okupale su vijadukt Mrzlići, a rujanska stranica kalendara predstavlja taj najduži vijadukt na dionici Istarskog ipsilona od Lupoglava do Pazina.

Čvor Kanfanar u središnjoj Istri sa sedam kilometara prometnih traka, najveći je i snimljen iz zraka, ostavlja bez daha. U njemu se spajaju sva tri kraka Istarskog ipsilona – iz pravca Matulja, Umaga i Pule, a njime stižemo i do zadnjeg mjeseca sljedeće godine.

Naslovnom fotografijom odveli smo vas u blizinu graničnih prijelaza Plovanija i Kaštel, a sve objavljene fotografije su iz arhive Glasa Istre i Učka konzaltinga koji su, uz Bina-Istru, omogućili sutrašnji dar čitateljima.

Voditelj projekta je Slaven Žmak, dizajner Maurizio Di Capua, a izdavač Glas Istre novine d.o.o. Tisak je povjeren i ove godine tvrtki Grafičar d.d. iz Ludbrega.

Nadamo se da smo vas slikom i tekstom i ove godine potaknuli da na kioscima potražite kalendar za 2018. godinu. (Mirjana PERKOVIĆ MELON)


Podijeli: Facebook Twiter