Uz Fiolica pod istragom Sanader i Cobankovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je otvorio još jednu istragu. Ovoga puta rijec je o aferi Planinska zbog koje je u subotu u istražnom zatvoru završio bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolic, cija je tvrtka na tom poslu navodno zaradila više od 26 milijuna kuna.

Nalog o provodenju istrage donijet je i protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Cobankovica te stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo Mate Bitange.

U subotu je i službeno potvrdeno da se sumnja da su Sanader i Fiolic dogovorili da ce Vlada RH kupiti zgradu u Planinskoj ulici koja je u tom trenutku bila u vlasništvu tvrtki Mesnice Fiolic i Veterinaria. Od te tvrtke je Fiolic naknadno otkupio 35 posto te je sa svojih 50 došao u posjed 85 posto zgrade. Nakon toga Fiolic prodaje zgradu Hypo leasingu.

Cijena je, naravno, trebala biti znatno veca od tržišne ne bi li na taj nacin Fioliceva tvrtka zaradila. Zatim je Hypo otkupio preostali dio vlasništva zgrade (15 posto) od Centra za stocarstvo.

U nastavak realizacije plana Sanader-Fiolic ukljucen je tada i Cobankovic. Prema USKOK-ovim sumnjama dvojac ga je tražio da njegovo ministarstvo obavi sve potrebne pripreme i radnje na temelju kojih bi Vlada RH kupila nekretninu u Planinskoj ulici. Namijenjena je bila upravo Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Znaci, Fiolic je 3. ožujka 2009. prodao zgradu Hypo leasingu, a Vlada ju je od Hypa kupila mjesec dana kasnije za osam milijuna eura.

Ne bi li formalno dobili procjenu vrijednosti zgrade kakvu su željeli, Fiolic se angažirao u potrazi za vještakom za nekretnine. Odabir je pao na Matu Bitangu od kojeg je Fiolic tražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veca od stvarne.

Upravo na temelju Bitanginog elaborata te prema uputama što ih je dobio od Sanadera Cobankovic je uz pomoc svojih strucnih službi pripremio prijedlog za donošenje odluke Vlade RH o kupnji nekretnine u Planinskoj ulici. Za to je realiziran i financijski leasing, te sklopljen ugovor težak osam milijuna eura. Cobankovic je istovremeno znao da je rijec o iznosu puno vecem od stvarne vrijednosti zgrade.

Kada je povratna informacija došla do Sanadera, on je na užem kabinetu Vlade RH obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Nitko iz Vlade se nije bunio, pa je upravo na temelju obrazloženja bivšeg premijera te ugovora i priložene procjene na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobreno sklapanje ugovora.

USKOK zakljucuje da je time Fiolicevoj tvrtki pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 26.370.300 kuna, za koliko je, istovremeno, oštecen proracun Republike Hrvatske. Fiolic ce rasplet slucaja cekati iza rešetaka.

Ne bi li se osigurao povrat sredstava što su ovom malverzacijom izvucena iz državnog proracuna USKOK je naložio i blokadu Fioliceve imovine. On se za sada brani šutnjom. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter