Uz EU-potpore u Barunovoj palači uredio bi se mini hotel

(M. RIMANIC)
(M. RIMANIC)

Svečana sjednica Vijeća u povodu Dana općine Pićan održana je 19. kolovoza u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u nazočnosti predstavnika općina Kršan, Sv. Nedjelja, Raša i Cerovlje te Grada Labina, Istarske županije, crkvenih dostojanstvenika te predstavnika javnih i komunalnih trgovačkih društava. Načelnik općine Ivan Franković, u obraćanju nazočnima, zahvalio se što su svojim dolaskom uveličali trenutak slavlja, Dan općine Pićan, koji je započeo predstavljanjem knjige pićanskog biskupa Antonija Zare točno na blagdan sv. Roka, zaštitnika Pićna.

Razvoj turizma

Načelnik je naglasio kako se Općina razvija, od komunalne infrastrukture do kulture. Važnim je istaknuo izgradnju vodovoda Jurani - Stari grad, Kukurini - Perinići, izradu projektne dokumentacije za crpnu stanicu Stojšići i cjevovoda za Krbune, vodospremu Kukurini. U sportu novo je rukometno igralište u Kukurinima, uređeni su park i svlačionica kod igrališta u Švićima.

- Postignuta je nagodba s Rockwool Adriaticom i okončan je dugogodišnji sudski spor. Razvija se turizam i štiti slap Sopot. Organizirane su dvije škole plivanja ovog ljeta, odaziv je bio velik, a zadovoljstvo obostrano. Općina brine o udrugama i ima plan za socijalno osjetljiva pitanja svojih stanovnika, rekao je Franković i nastavio. "Imamo dobru suradnju s privatnim poduzetnicima, a posebno se zahvaljujem sponzorima 12. LegendFesta. Definirana je vizija razvoja Općine kao poželjne sredine življenja, održivog razvoja gospodarstva, poljoprivrede i turizma, utemeljenog na prirodnoj, povijesnoj i kulturnoj baštini", rekao je načelnik.

U sklopu međunarodne suradnje ostvaren je prvi Interreg Slovenija-Hrvatska, projekt "Živa štrigarija" u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, Udrugom Val kulture i institucijama iz Slovenske Bistrice. Za sredstva EU fondova kandidirana je rekonstrukcija Barunove palače u mini hotel. "Kao ponovno izabran općinski načelnik, izražavam veliku zahvalnost žiteljima i dajem obećanje da ću život u Općini učiniti ljepšim, lakšim i bogatijim", poručio je Franković.

Povratak korijenima

"Povratak korijenima" naziv je izložbe slikara, kipara i grafičara Gualfiera Mocennija čiji su korijeni u pićanskom selu Bolobani, a koja je postavljena u Centru gdje se održavala svečana sjednica. A nakon razgledavanja druge samostalne izložbe, Barbare Špiljak u galeriji na trgu u Pićnu i prigodnog domjenka, program proslave Rokove preselio se na pozornicu na otvorenom uz nastup pićonskih školaraca, kršanskog KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" te "Kršanskih ljiljana". Kad se bližio trenutak dolaska glavnog gosta večeri, Željka Pervana i Učiteljica, prostrani trg se sve gušće popunjavao, no sijevanje munja i sve gušće kapi kiše začas su rastjerale publiku ispod tamnog neba koje je prijetilo. Proslava Rokove tek što je počela - neplanirano je brzo završila. (K. Š. P.)


Podijeli: Facebook Twiter