Uz Domovinski, vodio se i rat za privilegije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je dostigla broj od 499 tisuca branitelja, stoga je, više nego ikad dosad, potrebna revizija broja branitelja i invalida Domovinskog rata, rekao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

- Od 2005. do 2009. status branitelja dobilo je 10 tisuca osoba, a u posljednjih šest godina isti je broj ljudi dobio status invalida Domovinskog rata. Broj korisnika mirovina HVO-a u Bosni i Hercegovini s tri tisuce narastao je na više od šest tisuca. Sve to izgleda kao da se paralelno vodio još jedan rat, ali ovog puta za privilegije, rekao je Kajin. Stoga traži da se objavi registar branitelja, da se iz njega briše neborbeni sastav, izuzev predsjednika države, Sabora, Vlade, Ministarstva obrane i kriznih stožera.

- Uz to, treba preispitati prava, zapravo privilegije, te revidirati sve slucajeve u posljednjih šest godina. Te osobe primaju tri puta vece mirovine od ostalih, oko 5.800 kuna, oni u invalidskoj mirovini primaju sedam, a prilican broj i osam tisuca kuna mjesecno. Teško da odgovara realnosti i broj od 30 tisuca oboljelih od PTSP-a, smatra Kajin.

Problem je zapravo u tome što je Hrvatska koncem lipnja 2009. imala nešto više od 1,5 milijuna zaposlenih i 1,15 milijuna umirovljenika. Od toga je 288 tisuca osoba zaposleno u državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave, pa tako ispada da 1,2 milijuna zaposlenika uzdržava više od 1,5 milijuna ljudi. To dokazuje da se sustav urušio i da se više ne može dodatno iskorištavati. Zato treba povecati broj zaposlenika ili ce se sve, a ponajprije mirovinski sustav, potpuno srušiti. Rješenje je jedino otvaranje novih radnih mjesta kroz nove investicije, kaže Kajin, isticuci kao pozitivan primjer hotela Kempinski na Crvenom Vrhu koji ce izravno i neizravno zaposliti oko 10 tisuca ljudi, a proracunu ce kroz PDV donositi 500 milijuna eura.

- Buduci da Hrvatska ima najviše poreze na svijetu, ima najmanje investicija, slab dotok stranog kapitala, skupu državu i neucinkovito gospodarstvo, kazao je Kajin i dometnuo da su Hrvati medu vodecima u izbjegavanju placanja poreza, pogotovo oni u južnijim krajevima. Stoga, smatra, socijalni udar u zemlji tek slijedi jer su se socijalna prava previše digla, a otrežnjenje jednom mora doci. U ovom slucaju spas može doci samo od MMF-a, smatra Kajin.

Zalaže se za oporezivanje luksuza, a to su za njega i vikendice. Podržava oporezivanje imovine, ali ne neiznajmljenih stanova i poljoprivrednih imanja stecenih nasljedstvom.

- Prevarantima, onima koji iskorištavaju državni proracun, javna poduzeca, i, naravno, kriminalcima treba uzeti sve, naplatiti im kazne i strpati ih u zatvor, a obicne ljude, žrtve nezakonito stecene imovine, ne dirati, porucuje Kajin.

Osvrnuvši se na nedavne novinske napise o vodi Kajin je dodao da Istra ima dovoljno vode za iducih 20 godina. Istarski vodovod Buzet položio je u posljednjih 15 godina više od 600 kilometara cjevovoda i u sjevernim dijelovima Istre podmirio 99 posto potreba za vodom.

Istarski vodoopskrbni sustavi danas isporucuju dvije tisuce litara u sekundi, a od toga Istarski vodovod Buzet 1.300 litara u sekundi cime, uz svoje podrucje, djelomice snabdijeva Pulu i Kopar. Prema postojecim kapacitetima, u mogucnosti je dnevno isporucivati još 500 litara u sekundi te bez poteškoca i opasnosti za javni vodoopskrbni sustav snabdijevati hotele Kempinski koji su Istarskom vodovodu za lipanj i kolovoz platili 1,24 milijuna kuna za potrošenu vodu.

Upitan da prokomentira navodni tajni dogovor i prodaju Uljanika, Kajin se usprotivio ovakvom modelu prodaje ovog profitabilnog poduzeca. Smatra da kontrolni paket dionica mora imati država, dakle 25 posto plus jednu dionicu, isto toliko mora se ponuditi sadašnjim i bivšim zaposlenicima Uljanika, a ostalo strateškim ulagacima.

- Država se ne bi smjela odreci takvog gospodarskog bisera kakav je Uljanik, porucuje Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter