Uz dobru turističku sezonu, odlična i pivska žetva

Pivo se puni nakon 30 dana fermentacije (M. ANGELINI)
Pivo se puni nakon 30 dana fermentacije (M. ANGELINI)

Pivari po završetku ljetne sezone zadovoljno trljaju ruke, uz turističku, bila je to i sezona dobre pivske "žetve".

- Dobra turistička sezona na najbolji je mogući način utjecala na poslovne rezultate. Nakon kišne 2014. godine, zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama imamo vrlo uspješnu 2015. godinu. Za pivsku industriju najjači mjeseci su svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz u kojima ove godine bilježimo porast proizvodnje i prodaje od 15 posto, pohvalila se direktorica proizvodnje Istarske pivovare Nensi Vojsković Mijatović.

Radi se puno, a zarađuje mnogo manje

Ono što će eventualno utjecati na godišnje rezultate jesu selektivne trošarine što bi značilo da se godišnja proizvodnja mora svesti na kapacitet od 125.000 hektolitara piva. Vlada je naime u hitnoj proceduri, među ostalim, predložila da pivovare koje godišnje proizvode manje od 125 tisuća hektolitara piva ubuduće plaćaju niže trošarine. Izmjenama Zakona o trošarinama, uvedene su snižene stope trošarine za nezavisne male pivovare, kao mjeru za olakšanje poreznog tereta i ravnomjerniji regionalni razvoj. Za pivovare koje godišnje proizvedu više od 75, a manje od 125 hektolitra piva, trošarina za jedan posto volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda je 26 kuna što je sniženje za 35 posto.

- Ta bi sredstva utrošili za tehnološki razvoj i promociju, drugim riječima isplati nam se proizvoditi manje kako bi u konačnici dobili više. Sa robnim markama za trgovačke lance i sa PET ambalažom, pričali smo cijelo vrijeme o volumenu no u našem slučaju to znači da radimo puno, a zaradimo manje, upravo stoga jer je trošarina znatni dio cijene, kaže Vojsković Mijatović.

Trošarina veća od 20 milijuna kuna

Istarska pivovara veliki je trošarinski obveznik, drugi u Istri jer na prošlogodišnju proizvodnju od 125.000 hektolitara obračunata joj je trošarina od preko 20 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine proizvela je gotovo 100.000 hektolitara piva, na što je obračunato 16 milijuna kuna trošarine.

- Ono što me veseli je jačanje našeg brenda, Favorit i Istarskog piva, u staklenoj ambalaži kao i u segmentu točenog piva. Lani smo proizveli i novo pivo Craft, prema njemačkom zakonu o čistoći piva, koristeći samo četiri birana sastojka; vodu, ječmeni slad, hmelj i kvasac. Promociju smo odradili u Pivovari i svi su naši kupci bili oduševljeni novom markom, pogotovo jer smo im dali da probaju nefiltrirano i nepasterizirano pivo što je moguće samo na mjestu proizvodnje. Ako su male grupe onda degustaciju organiziramo ispod fermentora i užitak je piti pivo ispod fermentora od 2.000 hektolitara. S obzirom je riječ o sladnom pivu o kombinaciji čak tri vrste hmelja, od kojih su dvije vrste aromatične, Craft ima poseban okus i gorčinu, napominje direktorica proizvodnje Istarske pivovare.

Jedina hrvatska pivovara sa IFS standardom

Istarska pivovara, koja zapošljava 66 djelatnika, jedina je pivovara u Hrvatskoj s IFS standardom. Standard kvalitete i sigurnosti hrane za trgovačke marke prehrambenih proizvoda pod nazivom International Food Standard, prije svega namijenjen je za procjenu dobavljačkog sustava sigurnosti hrane i kvalitete. Pivovara IFS standard ima od 1. srpnja prošle godine, u verziji 6, u opsegu proizvoda pića - (pivo i radler) te opsegu tehnologije - kuhanje, vrenje i proizvodnja piva za sve proizvode, pasterizacija i sami procesi punjenja te filtracija, a ove ga je godine recertificirala s visokih 96,25 posto, čime je ostvarila takozvani Higher Level.

- Lider smo u proizvodnji piva u PET ambalaži te držimo gotovo 90 posto svih kupaca na području Hrvatske za koje se rade privatne marke. Između ostalog IFS standardom osigurali smo si posao na razini cijele Hrvatske, ali i vani. Od prošle godine PET plasiramo u Sloveniju za jedan tamošnji trgovački lanac. Pored toga pivo u staklenoj ambalaži kao i točeno pivo, najvećim dijelom plasiramo na istarsko tržište, kaže Vojsković Mijatović. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter