Uz bolnicu rezerviran teren za dva doma umirovljenika

Dvije parcele pored sadašnjeg gradilišta nove bolnice rezervirane su za gradnju dva doma umirovljenika (D. MEMEDOVIĆ)
Dvije parcele pored sadašnjeg gradilišta nove bolnice rezervirane su za gradnju dva doma umirovljenika (D. MEMEDOVIĆ)

Istovremeno s planovima o gradnji nove bolnice u Puli, već dugo vremena spominje se i mogućnost gradnje sve potrebnijih domova za starije i nemoćne. Kolike je bila potreba za novom bolnicom, o kojoj se govori već godinama, toliko su velike i potrebe za smještajem starih i nemoćnih osoba. Primjerice, za smještaj u pulske domove čeka se i do sedam godina, a u međuvremenu populacija sve više stari i potrebe su sve veće, a mjesta se, uglavnom u privatnoj domeni, tek neznatno povećavaju.

U planu dva doma

Svjesni tih potreba u Gradu Puli i Istarskoj županiji već su ranije rezervirali jednu parcelu za gradnju novog doma i to na lokaciji vrtova tik do buduće nove zgrade bolnice, odnosno do parkirališta koji se trenutno uređuje. Tada se za gradnju jednog doma u Istri, za pripadnike talijanske nacionalne zajednice, javila i Talijanska unija pa se rodila ideja da bi se ti domovi mogli zapravo zajedno i graditi. U kojoj je fazi ovaj projekt, nakon što se onaj gradnje nove bolnice ozbiljno počeo realizirati, upitali smo nadležne u Istarskoj županiji.

- Moram reći da plan predviđa i sada gradnju dva doma za stare i nemoćne upravo na tom ogromnom kompleksu uz buduću bolnicu. Tim zemljištem raspolaže Istarska županija i upravo tu je zamišljena gradnja domova, predvidjeli smo dva, jer stanu bez problema, prostora ima dovoljno. No, nakon toga je Talijanska unija rekla da nije uspjela doći do tih 5 milijuna eura, kolika je otprilike financijska računica za gradnju doma za otprilike stotinjak korisnika. Međutim, mi smo ostavili plana kakav je i prostor je rezerviran za te namjene, rekao nam je Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije.

Dodao je kako je zbog novonastale situacije odlučeno da bi se jedna parcela "čuvala" za jednu socijalnu komponentu, dok bi druga mogla biti privatna, ujedno i lakše dostupna.

- Ove dvije parcele sada su na čekanju, a mi istovremeno čekamo i mišljenje Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi koje odlučuje o mreži zbrinjavanja starih i nemoćnih. Međutim, za sada izbjegavaju donijeti bilo kakvo rješenje, jer je zapravo njihov stav da neće ulagati u izgradnju novih domova, već da je tendencija otvaranje dnevnih boravaka i financiranje pomoći u kući, odnosno da se starije osobe što duže ostave u svojim kućama, a ne da se smještaju po institucijama. Tvrde da je to normalni trend kada su ostvareni minimalni uvjeti za zbrinjavanje starih osoba. Naravno, mi smo im ukazali da takve potrebe u Istri doista postoje, da su velike, kao i da nemamo ostvarene niti te minimalne uvjete, no oni i dalje odbijaju financirati gradnju doma, ali i umrežavati nove ustanove, što zapravo znači da ne žele sufinancirati takav oblik smještaja, ustvrdio je nadalje Drandić.

Nove metode zbrinjavanja

Međutim, niti iz Europskih fondova, kaže, nije moguće dobiti financijska sredstva za gradnju domova, ali i ovdje postoji mogućnost da se sredstva namaknu za otvaranje dnevnih boravaka i nekih novih metoda zbrinjavanja starijih osoba, poput stambenih zajednica za stare i nemoćne.

- Vjerujem da bi u budućnosti dakle, potrebna sredstva mogli dobiti iz tih EU fondova i iz privatnih izvora te takve domove financirati po principu javno-privatnog partnerstva, po uzoru na, recimo, gradnju škola koja počinje na ljeto u čak četiri istarska grada, Puli, Bujama i dvije u Poreču, gdje smo u projekt ušli zajedno s državom. No, to je tek ideja, jer se o javno-privatnom partnerstvu za domove umirovljenika nadležni u državi još nisu očitovali, odnosno nisu uopće zauzeli neki stav. Nisu odbili, ali nisu niti dali zeleno svjetlo da se u to ide, ustvrdio je na kraju Drandić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter