Uz bolnicu graditi i staracke domove?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega sat vremena trebalo je veceras županijskim vijecnicima da odrade 18 (s podtockama je to nevjerojatnih 56) tocaka dnevnog reda! Ovo je bila najkraca sjednica u povijesti Istarske županije. Rasprave je bilo vrlo malo. U nekim se trenucima balansiralo na rubu kvoruma, a sve su odluke donesene jednoglasno. Medu njima su i one o izmjenama i dopunama Prostornog plana Županije i o osnivanju županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Bez rijeci rasprave usvojeno je i izvješce o lanjskom poslovanju i pokricu gubitka županijske tvrtke IRENA-e.

Inace, aktualni sat otvorio je župan Ivan Jakovcic informacijom da je umjesto Bianke Matkovic Vlada imenovala Branka Bašica za novog predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Brijuni Rivijera, a prvu bi sjednicu Nadzorni odbor trebao održati za desetak dana.

Druga Jakovciceva informacija odnosila se na u javnosti vec dosta spominjanu mogucnost dolaska Guggenheim muzeja u Istru. Tvrtka Guggenheim partners svoj ce interes uskoro pokazati i pisanim konceptom razvoja kulturnog turizma u Istri, za lokaciju muzeja racuna se s podrucjem grada Pule dok bi drugi sadržaji bili locirani na istocnoj obali i u unutrašnjosti Istre, kazao je Jakovcic.



Zdenko Pliško (HSU-HSLS) pitao je koje je projekte župan Jakovcic iznio premijerki Kosor kao prioritetne za Istru, i u kojoj su fazi pripreme za izgradnju domova umirovljenika u Puli, Labinu i Pazinu. Jakovcic odgovara da hrvatska Vlada odavno zna da je za Istarsku županiju u ovom mandatu prioritetni program izgradnja nove bolnice u Puli, a da su od manjih projekata na listi prioriteta istarski ipsilon, plinifikacija, pulsko Sveucilište, škole i školske dvorane i drugo. Za izgradnju tri spomenuta doma umirovljenika traži se model financiranja, koji ce se možda cak vezati i uz financiranje izgradnje bolnice.

Josip Antun Rupnik (Zeleni) je opet negodovao što unatoc odluci nije održana tematska sjednica Županijske skupštine o Rockwoolu, te se zapitao "tko su ti lobisti koji su tu prljavu industriju doveli nad najvece rezerve slatke vode u Istri". Jakovcic odgovara da medu tim lobistima nije ni on bi bilo tko drugi u Županijskoj skupštini, ali da zna za jednog: danskog ambasadora, koji je i kod njega pokušao lobirati, ali ga je odbio. "Ta nesreca nam se dogodila protiv moje volje i jedino što možemo je da tu nesrecu smanjimo što više". Jakovcic je upozorio i na prijetnje da bi Danska baš zbog Rockwoola mogla sprecavati ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, ali je odrješito zakljucio: " mene se lomiti na ovoj temi nece".

Sjednici nisu prisustvovali vijecnici Ladonje, ostvarujuci tako svoju "prijetnju" o bojkotu dok se ne ispune njihovi zahtjevi, pa je Jakovcic na kraju aktualnog sata zamolio predsjedavajuceg za prigodu da demantira u javnosti izrecene navode skupštinskih oporbenjaka. "U uredu župana nije zaprimljen nikakav zahtjev Ladonjinih vijecnika, ali ja sam ipak neke stvari poduzeo. Bio sam u Uljaniku, ali vodstvo Uljanika smatra da oni ne trebaju biti tema Županijske skupštine jer bi im to više štetilo nego koristilo", kazao je župan.

Ladonjin zahtjev da se poslovanje lokalnih samouprava objedini u jednu banku Jakovcic je pak ocijenio neuvjerljivim jer cetiri opcine u kojima Ladonja ima vlast - Bale, Tinjan, Višnjan i Medulin - svoje poslovanje obavljaju preko cak pet banaka!


Podijeli: Facebook Twiter