Uz bolje ceste Istra bi bila kao Mallorca

Na Eurobikeu predstavljeni novi trendovi u biciklizmu i cikloturizmu (Foto: Eurobike)
Na Eurobikeu predstavljeni novi trendovi u biciklizmu i cikloturizmu (Foto: Eurobike)

Proteklog vikenda u njemačkom gradu Friedrichshafenu održao se 21. biciklistički sajam Eurobike, s najnovijom ponudom u svijetu biciklizma i opreme, ali i cikloturizma. Na sajmu se promovirala i Istra kao jedina destinacija iz Hrvatske. Ovaj sajam u tri dana obišlo je čak 43.700 stručnih posjetitelja iz 97 zemalja svijeta, 20.500 ljubitelja bicikala i bicikliranja te 1.889 novinara iz 42 zemlje svijeta. U 14 sajmenih hala svoju je ponudu izložilo 1.250 izlagača iz 49 zemalja.

Na istarskom štandu  posebno su svoje paket-aranžmane i sve vezano za biciklistički turizam predstavljale četiri velike hotelijerske tvrtke- Istraturist, Laguna Novigrad, Riviera Adria i Maistra. Posebno je promovirana i biciklistička utrka Istria Granfondo koja počinje početkom listopada, a predstavljena je i utrka Istria Valamar Terra Magica koja će se održati u svibnju sljedeće godine.

- Posjećenost našeg štanda je bila dobra, naročito poslovnih partnera iz Italije, Slovenije, Amerike… Ključno je što je veći dio hotelijera pokazao interes za ulaganje u cikloturizam i njegov sustavni razvoj, što pokazuje da u njemu vide dobru perspektivu, i to ne samo u prodaji, nego i u razvoju tog proizvoda. Cikloturizam je sve jači vid turizma, a to su mi potvrdili i slovenski kolege iz slovenske turističke zajednice i nekoliko agencija, koji kažu da je na njihovim skijalištima jači ljetni nego zimski turizam, u čemu veliku ulogu igra upravo biciklizam, kaže nam Martin Čotar koji je u ime Odjela za turizam Istarske županije te istarske Turističke zajednice boravio na sajmu.

Na kongresu najviše se govorilo o Mallorci koja je pokazni primjer razvoja ovog vida turizma u svijetu.

- Mallorca je posebno profitirala na cestovnom biciklizmu, poglavito u mjesecima predsezone, što pokazuje na čemu bismo u budućnosti i mi trebali sustavno raditi, jer u tom nam periodu "hladnije" zemlje ne mogu konkurirati (što nije slučaj s posezonom). Ceste su im odlično uređene, imaju dobro opremljene servise. Imaju potpuno prilagođen smještaj koji udovoljava svim zahtjevima cikloturista. U Istri imamo svega nekoliko takvih objekata. A cikloturisti, posebice oni cestovni (aktivni turisti i profesionalni sportaši), koji dolaze u destinaciju na pripreme, su cikloturisti koji preferiraju kvalitetniji hotelski smještaj i koji prema nekim istraživanjima sve više troše, kaže Čotar. Dodaje da su za razvoj cikloturizma na tom otoku zaslužni Nijemci koji su Mallorcu promovirali i "gurali" da postane to što danas jest, više nego lokalno stanovništvo.

- Mallorca nas može naučiti mnogočemu. Prije svega moramo poraditi na boljim cestama, veli Čotar.

Biciklistički turizam sve se više okreće i e-bikeu, odnosno električnom biciklu, a prema nekim istraživanima najviše ga koriste žene, parovi te rekreativci stariji od trideset godina. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter