Uz barilu vina lakše je raditi u brajdama

Brojna publika prati "Martina bez etikete"
Brojna publika prati "Martina bez etikete"

Ovogodišnje izdanje projekta "Martin bez etikete" u organizaciji Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) Etnografskog muzeja Istre održano je pod naslovom "Žena u berbi!". Naslov i tema inspirirani su nazivom glasila Antifašističke fronte žena - Žena u borbi, prvog ženskog lista na oslobođenom teritoriju Hrvatske. Stoga je svoju petu obljetnicu "Martin bez etikete" posvetio ženama u berbi, ali i preradi grožđa, naravno u vino.

Iako se to smatra pretežito muškim poslom, Nuša Hauser okupila je osam žena koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom. Ljiljana Krulić iz Pićna, Biserka i Karmen Brenko iz Oriča, Milena i Marija Roce iz Sutivanca te Sanja Čaleković, Emira Šabić i Ivana Perišić, djelatnice vodnjanskog Agroprodukta, govorile su o radovima u vinogradu i podrumu.

Kroz razgovor s Robertom Razzi vinogradarke i vinarke govorile su o vlastitim iskustvima vezanim za poslove u vinogradu i podrumu. Žene, kako se moglo čuti, uglavnom su radile "lakše poslove" kao što su orezivanje, vezivanje i pinciranje loze, ponekad su sumporile i prskale, ali rjeđe okopavale vinograd. To je, kažu, ipak bio muški posao.

Marija Roce, odgovarajući na pitanje voditeljice je li se u brajdama i pilo, kaže: "Pa normalno, kako bi se inače mogao sav taj posao napraviti". Naime, nekada su seljaci uvijek u vinograd i kada su obavljali druge teške poslove nosili barilu vina, koje im je zahvaljujući fruktozi uz malo kruha, služilo i kao hrana. U podrumu su žene, kažu, uglavnom gazeći grožđe tiještile mošt, da bi na kraju kada se vino pretače i pije glavnu ulogu preuzeo "on".

Ljiljana Krulić, Biserka i Karmen Brenko te Milena i Marija Roce proizvode vino za kućne potrebe, dok Sanja Čaleković, Emira Šabić i agronomka Ivana Perišić proizvode za tržište. Njihovi se poslovi donekle razlikuju od kolegica koje proizvode vino za svoje ukućane, a zajednički im je jedino posao koji se smatra muškim, iako ga jednako kvalitetno obavljaju i žene. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter