Uz asistenciju policije deložirana Marija Fel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz asistenciju interventne policije, deložirana je jutros Marijana Fel, samohrana majka s troje malodobne djece, iz obiteljske kuće u Pitomači koja je u siječnju prodana na dražbi Općinskog suda u Virovitici u sklopu brakorazvodne parnice.

Deložaciju je pokušalo spriječiti dvadesetak aktivista nevladine organizacije Živi zid, ali ih je u tome spriječila interventna policija. Tridesetak policajaca odvajalo je iz živog zida jednog po jednog aktivista, svi su privedeni i prevezeni u policijske postaje. Iako je nekoliko puta intervenirala i hitna medicinska pomoć, nitko nije ozlijeđen.

Glasnogovornik virovitičko-podravske Policijske uprave Josip Štajdohar novinarima je kazao da u ovom slučaju policija postupa na zahtjev nadležnog Općinskog suda, sukladno zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.

Kuća Marijane Fel i njezina supruga prodana je na javnoj dražbi Općinskog suda u Virovitici u sklopu brakorazvodne parnice jer samostalno nisu uspjeli dogovoriti podjelu imovine. Marijana Fel kuću nije željela napustiti jer smatra da su joj narušena ljudska prava te da je sudski postupak prodaje nekretnine proveden nezakonito i uložila je žalbu.

Aktivisti Živog zida spriječili su prvi pokušaj deložacije prije 12 dana, kada su svojim tijelima ovršitelju također zabranili ulaz u kuću. Danas tvrde da im je policija zabranila snimanje deložacije.

Aktivistica Živog zida Svjetlana Magdić novinarima je kazala da su svi aktivisti došli dostojanstveno, a policija ih je, istaknula je, "vukla kao stoku".

"To nismo zaslužili, svi smo u problemima i kreditima, mi nemamo gdje, narode pogledajte kako majka s troje djece ostaje na ulici, gdje je pravda, demokracija i ljudsko dostojanstvo", rekla je Magdić.

Po završetku deložacije novi je vlasnik preuzeo kuću, a deložaciju nije želio komentirati. Postupak deložacije nije želio komentirati ni sudski ovršitelj Damir Ključec.

Prekršajne prijave za sve aktiviste Živog zida

Policija će protiv svih 33-oje prosvjednika, koji su danas pokušali spriječiti deložaciju u Pitomači, podnijeti optužne prijedloge zbog kršenja javnog reda i mira, izvijestila je danas virovitičko-podravska Policijska uprava.

U priopćenju se kaže kako su policijski službenici, kako bi ovrhovoditelju Općinskog suda omogućili provođenje sudske odluke, nad prosvjednicima "koji su pružali pasivan otpor i držali se rukama jedni za druge, uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu, pritom pazeći da ne dođe do bilo kakve ozljede".

Jednog po jednog izdvajali su iz skupine i nosili u policijske automobile, a zatim ih sve prevezli u policijsku postaju Pitomača, gdje su pojedinačno evidentirani i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi, kaže se u priopćenju.

Navodi se da je asistencija policije porvedena prema zakonu i na zahtjev Općinskog suda u Virovitici te da je, u skladu procjenama, angažiran "dovoljan broj policijskih službenika i službenica".

Prosvjednike, koji su sjedili ispred kuće, pozvali su da se raziđu, ali oni su se oglušili na poziv i upozorenje da čine prekrašaj. Ovrha je provedena između osam i 10 sati, kaže se među ostalim u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter