Uvrijeđeni Depardieu vraća francusku putovnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu, uvrijeđen kritikama nakon njegova preseljenja u Belgiju i optužbama da je pobjegao iz domovine zbog visokog poreza, najavio je u otvorenom pismu premijeru Jeanu-Marcu Ayraultu da će vratiti svoju francusku putovnicu.

"Ne tražim da itko odobri ono što sam napravio, ali mislim da bi se prema meni moglo pokazati malo više poštovanja! Nikoga od onih koji su također napustili Francusku nisu vrijeđali kao mene", napisao je glumac premijeru, koji je Depardieua na televiziji prozvao za kukavičluk.

Podsjetivši u pismu, objavljenom u listu Journal du Dimanche, da je počeo raditi s 14 godina kao tiskarski radnik, potom je utovarivao i istovarivao robu, da bi nakon toga postao dramski umjetnik, Depardieu je istaknuo da je oduvijek plaćao poreze.

"Tko ste vi, gospodine Ayrault, da me prozivate i osuđujete na ovaj način? Nikoga nisam ubio, u 45 godina rada platio sam ovoj državi 145 milijuna eura poreza, zapošljavam 80 ljudi... Ne žalim se niti se hvalim, ali ne pristajem na to da me se proziva za kukavičluk", piše u pismu. "Vraćam vam putovnicu i karticu socijalnog osiguranja, kojom se nisam nikada poslužio. Nas dvojica više nemamo istu domovinu, jer ja sam istinski Europljanin, građanin svijeta, kako me učio moj otac."

Glumac se našao na udaru francuskoga premijera Ayraulta zbog preseljenja u Belgiju ne bi li izbjegao visoke poreze u svojoj rodnoj Francuskoj. Depardieu je kupio kuću u belgijskom selu Nechinu, samo nekoliko minuta udaljenom od francuske granice, gdje uživa u prirodi, ali i nižim belgijskim porezima, pa je na sebe navukao bijes Francuza koji se bore s ekonomskom krizom i dižu poreze na luksuz.

"Njegovo preseljenje preko granice je jadno. Pravi Francuz voli svoju zemlju i pomaže domovini da opet stane na svoje noge, a ne bježi u drugu zemlju", rekao je na francuskoj televiziji premijer Ayrault.

"Jadno, kažete? Odlazim zato što vi vjerujete da se uspjeh, stvaralaštvo, talent.. sve što je drugačije mora sankcionirati. Unatoč mojim ispadima, mom apetitu i mojoj ljubavi prema životu, ja ostajem slobodan čovjek ", odgovorio mu je glumac.

Depardieu je zadnji u nizu bogatih Francuza koji su preselili u Belgiju zbog tzv. poreza na bogatstvo, odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 milijuna eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik François Hollande unatoč tome namjerava uvesti superporez od 75 posto na prihode veće od milijun eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter