Uvredama i jogurtom na politicare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izljevi bijesa grckih gradana prema politicarima koje krive za financijski slom svoje zemlje poprimaju sve više osobnu razinu, pa su tako nezadovoljnici poceli obilaziti njihove domove, izrugivati im se i gadati ih jogurtom.

I dok se kriza produbljuje, incidenti postaju cešci. Grcki mediji izbrojali su više od 80 verbalnih i fizickih napada na parlamentarne zastupnike u posljednjih mjesec dana, zbog cega je premijer George Papandreu javno osudio taj val nasilja. "Svima mora biti jasno da su napadi na zastupnike i gradane napad na demokraciju", rekao je Papandreu na sjednici vlade.

Iako ima reputaciju poštenog i srdacnog politicara, niti Papandreu osobno nije bio pošteden napada otkako je uveo oštre mjere štednje u zamjenu za paket pomoci MMF-a i EU-a vrijedan 110 milijardi dolara.

Javnost krivi cijelu politicku klasu za desetljeca korupcije i lošeg upravljanja zemljom koji su doveli Grcku na rub bankrota i u teške dugove. Na svakodnevnim prosvjedima na atenskom trgu Sintagmi mogu se vidjeti omce koje vise s vješala dok masa pred parlamentom izvikuje "lopovi, lopovi".

Kazališni redatelj Dimitris Kolatos osnovao je pokret "Od vrata do vrata" i vodi prosvjednike pred kucne pragove politicara. "To je tradicija iz anticke Grcke. Ako politicar zloupotrebljava vlast i tako se izruguje narodu, narod mu ima pravo doci na vrata", rekao je.

Bijes je uperen protiv svih stranaka. Stotine ljudi nedavno su prosvjedovale pred kucama bivših premijera, socijalista Kostasa Simitisa i konzervativca Kostasa Karamanlisa. Bivši konzervativni ministar prometa Kostis Hacidakis bio je cak hospitaliziran prošloga prosinca nakon što ga je jedan sindikalac napao štapom i gadao ga kamenjem pred parlamentom.

Ipak, pokret "Od vrata do vrata" najcešce je miroljubiv. Najcešci oblik prosvjeda je vrijedanje politicara i vikanje na njih kada se pojavljuju na javnim mjestima, bez obzira na to idu li na posao ili veceraju s obitelji. Neki su prijateljima priznali da zbog toga uopce više ne izlaze.

Još jedan popularan nacin iskazivanja nezadovoljstva bacanje je jogurta na politicare. Najmanje njih petero bilo je metom takvoga napada, medu ostalima zastupnica Komunisticke partije Liana Kanelli kada je hodala prema parlamentu na dan izglasavanja mjera štednje. "Probala sam ga i bio je ukusan. Srecom sam imala drugu košulju sa sobom", rekla je poslije.

No, ministru zdravstva Andreasu Loverdosu nije bilo tako zabavno kada su njega i njegovu pratnju prije dva mjeseca prosvjednici napali jajima. Inace, politicke stranke optužuju jedna drugu za poticanje na prosvjede i napadanje politicara.


Podijeli: Facebook Twiter