Uvozit cemo opasni otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predloženim izmjenama Zakona o otpadu Ministarstvo zaštite okoliša prvi put ukida zabranu uvoza opasnog otpada i dopušta uvoz svih vrsta otpada za postupke uporabe i korištenje u energetske svrhe", rekla je Milena Radoševic iz Zelene Istre na konferenciji za novinare.
Prema podacima iz Plana gospodarenja otpadom, procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje nastaje 213 tisuca tona opasnog otpada. Radoševic je istaknula da se za dvije trecine opasnog otpada nastalog u našoj zemlji ne zna gdje završava, a pretpostavlja se da vecina bude protuzakonito odbacena u okoliš.
"Hrvatska nema nikakve kapacitete za zbrinjavanje ili upotrebu vlastitog opasnog otpada. U takvoj situaciji, u kojoj ne možemo kontrolirati ni opasni otpad koji sami proizvodimo, nedopustivo je dozvoljavanje uvoza opasnog otpada iz drugih zemalja. Prije svega, trebali bismo voditi racuna o otpadu koji sami stvaramo, a ne postajati krajnja destinacija otpada iz inozemstva", navodi Radoševic. Dodala je da cementare, poput one u Koromacnu, dosad nisu mogle uvoziti gorivo iz otpada, a ove izmjene omogucavaju im uvoz otpada i njegovo kasnije spaljivanje.
Izdvojila je i primjer Baselske konvencije o nadzoru prekogranicnog prometa opasnog otpada i njegovog odlaganja, a jedna od zemalja potpisnica je i Hrvatska. Tamo se naglašava da se uvoz i izvoz opasnog otpada mora smanjiti na minimum, rekla je Radoševic i dodala da je Zelena Istra Ministarstvu vec uputila primjedbe na predložene izmjene zakona, a u njihovu inicijativu ukljucile su se Zelena akcija iz Zagreba te Sunce iz Splita.


Podijeli: Facebook Twiter