Uvodnjene naznake stanja

Jedna od izloženih slika u Orsoli
Jedna od izloženih slika u Orsoli

U Gradskoj galeriji Orsola otvorena je izložba slika Klaudija Katurnara iz Rijeke pod nazivom "Uvodnjene naznake stanja".

Klaudio Katurnar je, podsjetimo, pobjednik ovogodišnjeg likovnog natječaja IstraArt kojega u povodu sv. Servula, zaštitnika Buja organizira Pučko otvoreno učilište. Dio prve nagrade je i organiziranje izložbe u Galeriji Orsola.

Klaudio Katunar je pobornik akvarela, s kojim je i pobijedio u Bujama koncem svibnja. Čest motiv mu je krajolik, pejzaž, a najviše koristi akvarel i njegove varijacije. Iako možda djeluju jednostavno, radovi u tehnici akvarela traže poznavanje ove zahtjevne, ali zanemarene tehnike izraza.

Klaudio Katunar progovara gestom, a odmah zatim određenom preciznošću. Ponekad obrnuto, ponekad slučajnošću putanje pigmenta u mediju vode. Na bjelini papira nalazimo nepravilne oblike, mrlje, linije, plohe. Frekvencija, ritam elemenata mijenja se od rada do rada i unutar kadra pojedinog rada. Linijama, plohama, mrljama, zaustavljenim u rasprostiranju, sugerirana je efemerna dinamika. Ponegdje su forme u neskladu, kao u eksperimentu. Ponekad gesti dopušta pojavnost, a ponegdje, čak i na istom radu, kontrolira zapis. Potez, razlijevanje medija ili nakupinu pigmenta zaustavlja unutar formata. Ponekad sliku gradi od skice koju ne izvodi olovkom, već direktno, potezima kista.

- Radovi Klaudija Katunara zasigurno su lirske situacije donesene na slikarski način tehnikom akvarela  – rekao je na otvaranju izložbe likovni kritičar Eugen Borkovsky.

Klaudio Katurnar se slikanjem bavi od 2015. godine, posebno tehnikom akvarela. Sudjelovao je na više skupnih izložbi (Buje, Funtana, Grožnjan, Medulin, Novigrad, Poreč, Rijeka, Rovinj, Volosko itd.). Uz ostalo, ove godine osvojio je prve nagrade na ex tempore natječajima u Bujama i Rijeci, te četvrtu nagradu u Medulinu.

Izložba je otvorena do 10. prosinca. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter