Uvodi se zavičajna nastava u osnovne škole

 (M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Članovi radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovnim školama Miranda Damijanić Roce i Igor Jovanović predstavili su ravnateljima istarskih osnovnih škola i predstavnicima gradova, kao osnivačima, projekt "Institucionalizacija zavičajne nastave u osnovnim školama Istarske županije".

Predstavljanju su prisustvovali istarski župan Valter Flego i pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica, koji je rekao kako će to zapravo biti produbljivanje općeg znanja koje već dio učitelja prenosi učenicima.

Sada se, kaže, radi na usustavljivanju zavičajne nastave, dakle da ona djeca koja to žele mogu saznati više o svojoj mikro sredini i o Istri kao svom zavičaju. Tijekom ove, prve eksperimentalne godine, obuhvatit će se nekoliko škola da se vidi koliko je to učenicima zanimljivo, od sadržaja do načina podučavanja. Nakon toga analizirat će se rezultati, pa će se ono manje zanimljivo i nejasno mijenjati. "Djeci se ne želi nametati nikakvo novo opterećene, ali ipak im se kroz projektnu nastavu omogućava stjecanje znanja o zavičaju", kaže Torbica. Predavači će biti zaposlenici škola, a fond sati bit će uklopljen u sadašnji fond kroz pojedine predmete kao što su priroda i društvo, hrvatski jezik ili povijest.

Nakon uvođenja zavičajne nastave u vrtiće, u kojima je dobro prihvaćena, rekao je Valter Flego,
ovo je slijedeći korak u institucionalizaciji zavičajne nastave. Dodajući kako su sada ravnatelji i osnivači osnovnih škola upoznati s kurikulumom, a ponuđena im je mogućnost da se uključe u projekt. Flego kaže kako već postoji veliko zanimanje škola, stoga će se drugi tjedan objaviti natječaj za osnovne škole koje se žele uključiti u projekt zavičajne nastave.

Županija će financijski i operativno godinu dana pratiti projekt, a nakon toga će se analizirati efekti. Uz to Županija će školama ponuditi i stručnu pomoć, a za provođenje projekta u ovogodišnjem županijskom proračunu osigurano je 260 tisuća kuna. Međutim, ako zanimanje škola bude veće, županija će za provođenje ovog projekta iznaći dodatna sredstva, poručio je Flego. (M. RIMANIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter