Uvodi se štedljiva rasvjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je u centralnoj umaškoj Ulici 1. svibnja zapocelo uklanjanje starih 12 stupova javne rasvjete s kandelabrima, koji ce u iducih desetak dana, ukoliko vremenske prilike to dozvole, biti zamijenjeni novima s takozvanom led-rasvjetom i najnovijim «šparnim» žaruljama.

- Neki su od stupova dotrajali i cinjenica je da je osvjetljenje, usprkos brojnim lampama, loše i troši suviše struje. Dobili smo priliku realizirati ovaj pilot-projekt poznate holandske tvrtke Philips po povoljnoj cijeni, a cilj nam je uciniti javnu rasvjetu efikasnom, štedeci na energiji, poštujuci suvremene ekološke kriterije i štiteci okoliš od svjetlosnog zagadenja, za što je hrvatska Vlada nedavno uputila prijedlog zakona u saborsku proceduru. Istovremeno ce ovaj frekventni dio grada dobiti i primjereniji izgled, rekao je dogradonacelnik Mauro Jurman.

Napomenuo je da ce se svega toga držati i prilikom obnove javne rasvjete u drugim dijelovima Umaga. U ovaj zahvat Grad ulaže 180 tisuca kuna, a izvodac radova je pazinska tvrtka Luks, izabrana putem javnog natjecaja.

 


Podijeli: Facebook Twiter