Uvodi se red u premanturske lucice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema pravilnicima o redu u premanturskim lukama Runke i Polje, donesenim u veljaci, dozvoljeno je pristajanje i sidrenje plovila dugackih do 15 metara, gaza do tri i pol metra, a luke služe za ukrcaj i iskrcaj putnika i robe. To su luke javnog prometa s komunalnim i operativnim dijelom, a u Runkama i nautickim.

Komunalni dio, odnosno mulo služi prvenstveno ribarima i prijevoznicima kao komunalni vez te mora biti slobodan od svih zapreka za nesmetan ukrcaj i iskrcaj. Operativni dio predstavlja glava mula i koristi se za iskrcaj ribe te povremeni ukrcaj i iskrcaj putnika i tereta, najviše 30 minuta. Citav morski dio, odnosno sidrište te kopneni dio, odnosno operativnu obalu, vezove i gatove mogu koristiti samo osobe koje imaju potpisan ugovor o korištenju luckog prostora.

Pravo prvenstva pri dodjeli veza u komunalnom dijelu imaju vlasnici brodica za ribarstvo ili prijevoz putnika, sport ili razonodu upisanih pri Luckoj kapetaniji Pula s prebivalištem ili sjedištem u medulinskoj opcini te vlasnici brodica koji pretežito borave na tom podrucju. Cijena je 100 kuna po metru dužnom, a ribari profesionalci i prijevoznici putnika placaju vez 50 posto manje.

Korisnicima veza zabranjeno je ustupiti ga trecoj osobi i na njega vezivati druga plovila bez suglasnosti opcinskog poduzeca Buža koje ima koncesiju nad tim lukama. Plovila stranih registracijskih oznaka mogu se u Runkama smjestiti iskljucivo u nautickom dijelu.

Ukoliko vlasnici vezova ne žele koristiti vez duže od 30 dana, dužni su o tome obavijestiti luckog nadzornika i vez ce za to razdoblje biti dodijeljen plovilu s liste cekanja.

U lukama je, izmedu ostalog, zabranjeno premještati ili uklanjati vezove, vezati plovila za naprave koje nisu namijenjene privezivanju, ložiti vatru na obali, držati u pogonu brodski propeler, kupati se, roniti, glisirati ili jedriti, spaljivati otpad na plovilu... Cišcenje i održavanje plovila može se u luci obavljati iskljucivo uz dozvolu Buže. Prema pravilniku, radno vrijeme luka u sezoni, od 15. lipnja do 15. listopada, je od 9 do 13 sati te od 18 do 21 sat. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter