Uvodi se porez na nekretnine umjesto na imovinu

Slavko Linić (D. LOVROVIĆ/NL)
Slavko Linić (D. LOVROVIĆ/NL)

Vlada je odustala od uvođenja poreza na imovinu te će umjesto toga od 1. travnja uvesti porez na nekretnine, koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i financijski stabilizirati jedinice lokalne samouprave, najavio je ministar financija Slavko Linić na konferenciji EUforija.

Dodao je da su odustali od poreza na imovinu jer nam je štednja potrebna radi stabilnosti bankarskog sustava. "Nismo htjeli dirati kamatu, a oporezivanje dividende bi pogodilo investitore", rekao je.

Porez na prvu nekretninu, onu u kojoj se živi, radi i stanuje, trebao bi biti otprilike na razini komunalne naknade. No, Linić nije znao reći koliki će biti taj iznos jer su dosad komunalne naknade gradovi i općine utvrđivali za sebe, pa tako 20 posto jedinica lokalne samouprave uopće nema takve naknade, dok ih 30 posto ima uz oslobađanje od plaćanja do 90 posto.

- Hoće li to biti udar na građanski sloj, kako najavljuju neki mediji, vidjet će se kad dobijemo zakon. Nekome će to značiti povećanje poreznog opterećenja, ali u prosjeku prva nekretnina neće biti značajno skuplja nego dosad, tvrdi Linić.

Dodao je da druga nekretnina, u što ulaze vikendice i ostalo, više neće biti oporezovana kao dosad kada se plaćala komunalna naknada plus porez na vikendicu, nego će biti opterećena nešto većim porezima koji će kompenzirati sadašnja davanja.

- Najviše će biti oporezovane nekretnine koje nisu u funkciji jer nam je interes da svaka prazna nekretnina bude barem iznajmljena, upozorio je Linić, koji zasad nije želio govoriti o poreznim stopama, već je najavio da će novi zakon biti predstavljen idućeg tjedna.

"Prihodi od tog poreza neće ići u državni proračun, već jedinicama lokalne samouprave. Vlada će pritom biti vrlo stroga pa će i sebi odrezati porez na svu imobiliziranu državnu imovinu, kao i jedinicama lokalne samouprave na njihovu imovinu", najavio je ministar financija.

Porez na nekretnine trebao bi donijeti veće prihode jedinicama lokalne samouprave koje su uglavnom u teškoj situaciji jer su spale samo na prihode iz poreza na dohodak. To će osigurati veću stabilnost njihovih proračuna u 2013. kada će morati plaćati sve svoje obveze na vrijeme, i to iz svojih prihoda jer nema više pomoći iz državnog proračuna, naglasio je Linić.

Govoreći o drugim promjenama u poreznom sustavu, između ostalog, ponovio je da se od 1. siječnja PDV za turizam smanjuje na 10 posto. Najavio je da se od Nove godine uvode fiskalne blagajne, što bi trebalo omogućiti Ministarstvu financija da se bez milosti obračuna sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter