Uvodi se novi strukovni program CNC operater

Radionica "Erasmus+" (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Radionica "Erasmus+" (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Srednjoj školi Buzet početak izvođenja trogodišnjeg programa za stjecanje strukovne kvalifikacije CNC operatera. Upisi kreću na proljeće tako da će već ove jeseni u srednjoškolske klupe sjesti prvi polaznici ovog novog usmjerenja. Prije četiri godine buzetska škola dobila je suglasnost za strukovni četverogodišnji program tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom u obrazovnom sektoru Elektrotehnika i računalstvo, a eto sada je bogatija za još jedan strukovni program prilagođen zahtjevima tržišta rada.

Trogodišnji program

- Riječ je o trogodišnjem usmjerenju koje je vrlo atraktivno, a posebno nam je važno jer se CNC strojevi sve više koriste u suvremenoj industriji, istaknula je ravnateljica Srednje škole Buzet Marija Pavletić. U Srednjoj školi postoji jedan CNC stroj kojeg joj je na revers ustupila Srednja tehnička škola Kopar. Rezultat je to dugogodišnje suradnje dvije škole s obzirom buzetski srednjoškolci od 2013. godine zahvaljujući financijskoj podršci Grada Buzeta kao i programu Erasmus+ , odlaze na praksu u kabinete Srednje tehničke škole u Kopru.

- U srednjoj školi imamo CNC stroj kojeg nam je ustupila kolarska škola, tako da će učenici dio prakse obavljati u našem kabinetu, a dio u Cimosu Buzet gdje će se otvoriti jedan prostor opremljen sa CNC strojevima, rekao je profesor strojarstva Jurica Marinković. Takva su usmjerenja tražena na tržištu rada s obzirom se CNC strojevi ne koriste samo za obradu metala već i u stolarskoj industriji kao i u industriji prerade plastike tako da je sama tehnologija primjenjiva na širem području djelatnosti.

Buzetska škola koju u ovoj školskoj godini u obrazovnim programima opće gimnazije te strukovnima - tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, elektromehaničar i automehaničar, polazi 139 srednjoškolaca, jučer je održala projektni dan, ujedno Dan otvorenih vrata i uklopila ga u pripreme se za predstojeće upise.

Širom je otvorila svoja vrata i prezentirala školsko ozračje osmašima iz Osnovne škole Vazmoslava Gržalje Buzet te područnih škola Vrh i Roč kao i osmašima iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin odnosno područnih škola Trviž, Karojba, Motovun i Lupoglav te brojnim suradnicima i partnerima škole. Tijekom dana u Srednjoj školi ugostili su 102 osmaša raspoređena u osam skupina.

Profesori i učenici Srednje škole potrudili su se osmisliti čak osam radionica iz različitih područja, kojima je cilj bio predstaviti se potencijalnim budućim učenicima, ali i širem građanstvu; Erasmus + - SolidWorks, mikroupravljači i programiranje, Demonstracije strukovnih vještina, Tolkien klub: Putovanje u Međuzemlje, Biologija u izložbama i kemija u pokusima, Carstvo brojeva, Mozaik tema: vještine suđenja, ljudska prava, izrada GPS mapa, zavičajne teme te Street basketball.

- U našoj školi se kroz cijelu godinu odvijaju mnogobrojni projekti, naši profesori puno pozornosti posvećuju vannastavnim aktivnostima i radu s učenicima. Dan otvorenih vrata je prilika da pokažemo sve bogatstvo znanosti, kreativnosti i entuzijazma, da se znanje može stjecati i kroz igre, šale, kroz zanimljive eksperimente koje inače nemamo vremena niti mogućnosti pokazati svima već se to radi s pojedinim grupama i pojedinim usmjerenjima, istaknula je ravnateljica Marija Pavletić.

Čovječe, ne ljuti se

Od zanimljivosti kojih je bilo napretek valja izdvojiti da su kroz radionicu Matematika - Carstvo brojeva na igralištu ispred škole, učenici mogli zaigrati i posebnu verziju divovske društvene igre "Čovječe, ne ljuti se". U radionici "Erasmus +" omogućilo se gostujućim učenicima i pratiteljima uvid u strukovne kompetencije; programiranje, mikroupravljači, 3D printanje…, koje su demonstrirali učenici usmjerenja tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom. Prikazane vještine stečene su osposobljavanjem učenika u tehnički i informatički visoko opremljenim uvjetima u Srednjoj tehničkoj školi Koper, što je bilo moguće realizirati zahvaljujući sredstvima dobivenima iz projekta Erasmus+. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter