Uvodi se nadzor nad kreditiranjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je u cetvrtak predložila izmjene Zakona o potrošackom kreditiranju kojima se uvodi nadzor nad svim potrošackim kreditima i zabranjuju lihvarski uvjeti kreditiranja.

Izmjenama se regulira nadzor nad svim potrošackim kreditima, a svatko tko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licencu od Ministarstva financija. Regulira se i visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz suglasnost potrošaca te ne može biti veca od 12 posto, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Slavko Linic.

Ukida se izuzece od primjene zakona za kredite u iznosu manjem od 1.500 kuna, kao i izuzece za kredite dane temeljem zaloga.

- Uocili smo da se u posljednje vrijeme mnogi trgovci i pružatelji usluga bave potrošackim kreditima bez ovlasti te nastoje izbjeci kontrole i nadzor.

Oni spuštaju svoje limite za potrošacke kredite ispod 1.500 kuna, a jedan kredit u vecem iznosu razbijaju na manje. No, veci je problem što u klauzulama ugovora odreduju da mogu sami utvrdivati kamate, pa i nerealno visoke na koje se potrošac ne može žaliti, istice Linic.

U vrijeme krize na taj se nacin ugrožava potrošace i dovodi na rub egzistencije, pa Ministarstvo financija izmjenama zakona nastoji gradane zaštititi od divljanja i neodgovornog ponašanja u kreditiranju kupnje robe i usluga.

Linic je napomenuo da ce neregulirani ostati samo krediti koje daju sindikalne organizacije i poslodavci svojim djelatnicima.

Premijer Zoran Milanovic dometnuo je da se novim zakonom takoder "destimulira uništavanje komunalne i javne imovine" jer se takvi krediti reklamiraju na papiricima koji se lijepe po stupovima i tramvajskim stajalištima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter