Uvodi se Cacicev POS plus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država ce preko svoje Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kroz desetak dana objaviti poziv za nastavak dodjele bespovratnih subvencija gradanima za kupnju prvog, novog stana - najavio je ministar graditeljstva, Ivan Vrdoljak.

Subvencionirat ce se, dodao je, prodaja oko 500 stanova, što je tek ispunjavanje kvote prethodne Vlade, ne i Vrdoljakovo, ranije najavljivano, moguce intenziviranje programa.

Prošle je godine, naime, Vlada Jadranke Kosor preko APN-a dodijelila subvencije za 1.454 stana od ukupno planiranih oko 2.000. Vrdoljak je po preuzimanju ministarstva od Branka Bacica istaknuo da je rijec o dobrom programu, koji ce nova Vlada nastaviti, moguce, i u vecem opsegu.

U kriznom proracunu, medutim, novca za još više subvencija nije pronadeno, no Vrdoljak priprema neke druge projekte. U prvi plan dolazi program njegovog stranackog šefa, Radimira Cacica, POS plus program, koji je Cacic Vladi Jadranke Kosor predložio u prosincu 2009., a ona ga je odbacila.

- Namjera je intenzivirati Program poticane stanogradnje, POS, buduci da je zadnjih godina gotovo zanemaren. U planu je izrada izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, s ciljem pokretanja programa POS plus, stoji u odgovoru ministarstva, bez navodenja detalja.

Kako je POS plus prije nešto više od dvije godine predstavio Cacic, za razliku od "obicnog" POS-a, on podrazumijeva prodaju gotovih stanova na tržištu, tako da država preko APN-a kupuje stanove od investitora, a gradani onda kupuju od APN-a, po, za Cacica, povoljnijim uvjetima.

Najviša cijena takvog stana bila bi 1.665 eura kvadratu, pri cemu bi kupac morao priložiti i ucešce od 20 posto od cijene stana. Preostali dio cijene osigurala bi država preko APN-a i poslovne banke, kreditom. Kao i u postojecem modelu POS-a, država bi osigurala 198 eura po kvadratu stana, odnosno 25 posto etalonske cijene gradenja.

Tako bi, HNS-ova je stara-nova zamisao, investitori prodali stanove, bankama bi se omogucio povrat kredita od investitora, a gradani bi "lakše i brže došli do stana". Kamata bi bila oko pet posto.

Koliko si gradana, uz ucešce od 20 posto, može priuštiti ovaj model, pogotovo što je njegova cijena za 50 posto veca od prosjecne cijene prodanog, obicnog POS stana, a i približna prosjecnim cijenama na tržištu opcenito, tek ce se vidjeti, kao i to hoce li POS plus uopce biti istovjetan onome kojeg je Cacic vec ranije predstavljao.

Banke drže cijene visokima

Gradnja obicnih POS stanova, od lokacijske do uporabne dozvole, koji bi u vecem opsegu znacajno smanjili cijenu kvadrata na tržištu, državi, pored ovoliko neprodanih gotovih stanova, ocito nije prioritet, a pitanje je koliko ce banaka pristati i na ovaj, novi, POS plus program.

Banke su, javna je tajna, pravi vlasnici neprodanih stanova, cijene drže visokima i ne moraju posustati dok god imaju novca. Neprodane su stanove uknjižile u svojim bilancama, što znaci da bi spuštanjem cijene bilancu pokvarile.

- U pripremi su i druge mjere s ciljem poticanja prodaje vec izgradenih stanova na tržištu, a koje se trenutno modeliraju i razmatraju u okviru raspoloživih instrumenata i osiguranih proracunskih sredstava, dodaju u odgovoru Ministarstva graditeljstva. O cemu se konkretno radi, zasad ne otkrivaju.


Podijeli: Facebook Twiter