Uvođenjem prireza od šest posto do milijun kuna

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić predlaže uvođenje prireza od šest posto, a prihvate li ovakav prijedlog vijećnici će se o njemu izjašnjavati na idućoj sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 17. prosinca. Buzet bi po prvi puta u svojoj povijesti uveo prirez i time donekle nadoknadio minuse koji će proizaći iz porezne reforme kao i izlaska Buzeta iz sustava brdsko-planinskih potpora. Buzet je uz Novigrad i Poreč, kaže Žulić, jedini od gradova u Istri koji do sada nisu uveli prirez.

- Najveći dio smanjenja gradskog proračuna u iznosu od više od pet milijuna kuna pokriti će se uštedama na različitim stavkama. Tako će se u narednoj godini smanjiti izdvajanja za brojne aktivnosti, programe i projekte koje smo dosad provodili. S obzirom na to da samo smanjenja nisu dovoljna da bi se održao dosadašnji standard, prvenstveno u predškolskim i školskim programima, te u dijelu socijalne zaštite, želja nam je bila da ponudimo model koji će u ovoj situaciji najmanje direktno opteretiti građane. Predložili smo stoga uvođenje prireza od 1. siječnja iduće godine, čime bi se prihodi gradskog proračuna povećali za oko milijun kuna, ističe Žulić.

Uvođenje prireza, mišljenja je Žulić, ne bi smjelo značajnije utjecati na smanjenje dosadašnjih prihoda građana, jer će im se nakon izmjene Zakona o porezu na dohodak smanjiti porez na dohodak i povećati plaća, a jedan dio tako povećanog prihoda samo bi se prirezom preusmjerio u gradski proračun. Od 2008. godine nije korigirana niti cijena dječjeg vrtića niti Doma za starije, jedino što je 2010. uvedena participacija roditelja za produženi boravak osnovaca od 50 kuna mjesečno, a prirez bi, napominje Žulić, omogućio da te cijene i dalje ostanu iste.

- Ovaj prijedlog, nažalost, dugoročno neće moći zadovoljiti sve dosadašnje potrebe Buzećana, s obzirom da nas u iduće tri godine očekuje još više od šest milijuna kuna smanjenja proračuna i potpuni gubitak sredstava koje smo dosad imali po osnovi brdsko-planinskog statusa, pa će određenih korekcija u naredne dvije godine morati biti još, najavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter