Uvođenje reda u postavljanje ugostiteljskih terasa

Vijećnici očekuju konkretne primjedbe obrtnika te daljnju raspravu o Odluci o komunalnom redu (Arhiva)
Vijećnici očekuju konkretne primjedbe obrtnika te daljnju raspravu o Odluci o komunalnom redu (Arhiva)

Izmjena Odluke korištenja javnih površina na području grada Labina, koja je bila na dnevnom redu preksinoćne sjednice Gradskog vijeća, natjerala je nekolicinu predstavnika Udruge korisnika javnih površina da prisustvuju sjednici. Za početak je pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti Donald Blašković uputio vijećnike u nove izmjene rekavši da se javna površina za postavljanje ugostiteljskih terasa daje na korištenje pod uvjetom da se koristi ispred ili u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, a mogu je koristiti vlasnici ili zakupnici za razdoblje unutar kalendarske godine.

Naknada uvećana kaznom

Blašković je pojasnio da se korisniku javne površine za postavljanje ugostiteljske terase koji je u protekloj kalendarskoj godini bio kažnjen zbog nepridržavanja odredbi ove Odluke, naknada za tekuću godinu uvećava se i to za svaku izrečenu kaznu za 10 posto, a najviše do 50 posto. Rješenjem kojim se odobrava korištenje javne površine određuje se i naknada za korištenje, koja se može uplatiti jednokratno prije izdavanja rješenja ili u najviše onoliko mjesečnih obroka koliko traje korištenje javne površine.

Obroci se plaćaju unaprijed, temeljem rješenja, a najkasnije do 20. u mjesecu za sljedeći mjesec. Naknada za korištenje javne površine do iznosa od 5.000 kuna plaća se jednokratno, prije odobrenja korištenja javne površine. Korisnik javne površine dužan je dati jamstvo u obliku solemnizirane bjanko zadužnice.

Polemiku je potaknuo dopis Udruge korisnika javnih površina, koji je dobio tek dio vijećnika. Ističu da gube izložbeni prostor, kao i prostor za postavljanje reklame.

- Obrtnici iz Zagreba koji imaju u najmu privatne garaže, izlažu robu do polovice ceste i mi ih jednostavno moramo pratiti želimo li nešto prodati. Nažalost, oni postave liniju, a mi je moramo slijediti. Odluka je rađena da se uvede reda, ali oni koji narušavaju red neće biti sankcionirani, već će se sve prelomiti preko nas, rekla je jedna obrtnica.

Vijećnici su se složili da nema razloga za odgodu glasanja o izmjeni Odluke o korištenju javnih površina, koju su na sjednici i podržali, ali su zatražili izmjenu Odluke o komunalnom redu, koja je usvojena u studenom prošle godine. Vijećnici očekuju konkretne primjedbe obrtnika te daljnju raspravu o Odluci o komunalnom redu.

Zakašnjela reakcija

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković istaknuo je da je iznenađen reakcijom iznajmljivača.

- Odluka o komunalnom redu bila je na javnoj raspravi mjesec dana, nitko od vas nije uložio primjedbu. Također, prilikom formiranja konzultirano je Vijeće Turističke zajednice, kao i Udruženje obrtnika Labina. Svi su bili suglasni, stoga ne vidim razlog neslaganja nakon tri mjeseca, rekao je Rajković.

Kasni sanacija ceste za Stari Labin

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković rekao je da Županijska uprava za ceste nije na vrijeme zgotovila projekt rekonstrukcije ceste za Stari grad Labin pa rekonstrukcija neće krenuti na proljeće, kako je bilo najavljeno.

- Još je rano govoriti o točnom datumu početka rekonstrukcije, ali računamo da će to biti početkom studenog. Trenutno je u tijeku sanacija ceste preko Salakovci, koja će se koristiti kada se zatvori cesta za Stari grad, rekao je Rajković. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter