Uvodenje reda medu ljekovitim biljem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uporaba ljekovitog bilja od ovog je tjedna ogranicena u zemljama Europske unije. Na snagu je stupila direktiva koja traži da svi pripravci od ljekovitog bilja budu registrirani i zadovolje sigurnosne i proizvodne standarde. Osim toga, uz svaki takav proizvod morat ce stajati i detaljan popis mogucih nuspojava. Spomenutoj direktivi u kratkom ce se roku morati prilagoditi i Hrvatska.

Osim ljekovitog bilja, svi ce biljni cajevi, dodaci prehrani na biljnoj bazi, tradicionalni prirodni lijekovi i druga sredstva alternativne medicine i prirodnog lijecenja morati imati certifikat vidljivo istaknut na ambalaži.

Proizvodaci biljnih preparata strahuju da ce ih nova pravila igre prisiliti da prekinu posao, jer ce dugotrajna procedura registracije pojedine biljke ili pripravka, procjenjuje se, stajati oko 100.000 eura.

Namjera je novih pravila uvodenje reda na tržištu biljnim pripravcima, jer se pokazalo da se biljni proizvodi najcešce uzimaju bez dovoljnog opreza. Istraživanje britanske regulatorne agencije za medicinske proizvode (MHRA) iz 2009. godine pokazalo je da 26 posto odraslih redovito kupuje biljne proizvode i njima lijeci prehladu, depresiju i nesanicu. Cak 58 posto gradana koji koriste biljne lijekove uvjereni su da je takva terapija sigurna jer je "prirodna". MHRA upozorava da biljni pripravci mogu izazvati štetne nuspojave, pa tako gospina trava može umanjiti djelotvornost kontracepcijskih tableta, ginko i ginseng kontraindicirani su za pacijente s poremecajem zgrušnjavanja krvi na terapiji warfarinom, a opasnim su se pokazali i neki biljni proizvodi za mršavljenje, piše britanski Guardian.

Direktivu je prihvatila i Hrvatska te se ocekuje da je u dogledno vrijeme ugradi u nacionalno zakonodavstvo. Zelena lista vec strahuje da ce Hrvatska odluku o zabrani donijeti po hitnom postupku, što ce biti pogubno za male proizvodace biljnih preparata, koji nece moci placati istraživanje da bi dobili certifikat. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter