Uvod u revoluciju Fidela Castra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro planira iduceg mjeseca objaviti prvi tom svoje autobiografije, posvecene godinama koje su vodile u kubansku revoluciju 1959., kada je s nekoliko stotina gerilaca nadjacao vojsku režima Fulguencia Batiste i uveo polustoljetnu komunisticku vladavinu na najvecem karipskom otoku.

U knjizi, pod naslovom "Strateška pobjeda", pripovijeda se o prvim godinama u 25 poglavlja, ukljucujuci fotografije, karte i ilustracije oružja, napisao je Castro u utorak u kolumni "Reflections", objavljenoj na web stranici "Cuba Debate" (Kubanska rasprava), prenosi CNN.

Objavljivanje knjige planirano je nakon što se 83-godišnji Castro vratio u javnost ovoga mjeseca, dajuci svoj prvi televizijski intervju nakon tri godine oporavka od teške operacije na crijevima.

Fidel Castro prenio je ovlasti na mladeg brata Raula nakon operacije 2006 te se ovog ponedjeljka pojavio na proslavi Dana revolucije Kube, izvijestio je vladin dnevnik Granma. Bivši diktator, odjeven u zelenu košulju vojnoga stila, pozvao je na održavanje sastanka kubanskih celnika o vanjskim poslovima, ukljucujuci i sukob SAD-a s Iranom i Sjevernom Korejom, kako navodi Granma.

Americki su mediji u utorak s nevjericom izvijestili da je Dan revolucije Kube protekao bez govora ijednog od brace Castro, ne ulazeci u nagadanja o znacenju tog dogadaja.


Podijeli: Facebook Twiter