Uvod u Dane Mirka Kovača: "Melodije rulje i elite" Lucića i Dežulovića

Boris Dežulović i Predrag Lucić (D. ŠTIFANIĆ)
Boris Dežulović i Predrag Lucić (D. ŠTIFANIĆ)

Druge Dane Mirka Kovača, večeras, s početkom u 19 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović "Melodijama rulje i elite". U sklopu programa manifestacije vodeći intelektualci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore će na osnovi intelektualne, književne i moralne ostavštine Mirka Kovača, jednog od najvažnijih pisaca druge polovine 20. i početka 21. stoljeća, raspravljati o suvremenim temama upravo iz ideja koje proizlaze iz njegova rada. Tako će tijekom petka i subote biti održani okrugli stolovi, na programu je i projekcija filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića, a u završnici će biti dodijeljene Nagrade Mirko Kovač, kada će u  glazbenom dijelu programa nastupiti Elis Lovrić, a u dramskom Predrag Miki Manojlović koji će u dramatizaciji Filipa Davida čitati dijelove iz Kovačeve knjige "Europska trulež".

Prvi okrugli stol na programu je u petak s početkom u 11 sati u MMC-u, a naslovljen je "Vječita robija-Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa". Sudjeluju Aleš Debeljak, Enver Kazaz, Branko Kukić, Tomislav Brlek, Predrag Lucić. Slijedi, u 13 sati, u istom prostoru okrugli stol pod nazivom  "Elita gora od rulje-Današnje elite i njihov odnos prema kulturi", a sudjelovat će Milan Rakovac, Boris Dežulović, Gordana Nonin, Božidar Koprivica, Svetlana Slapšak i Nedžad Ibrahimović. Istoga dana u 18 sati je okrugli stol naslovljen "Grob u tuđini-Egzil kao sudbina i prokletstvo", a sudjelovat će Oto Horvat, Dragan Markovina, Igor Štiks, Nenad Popović, Gavrilo Grahovac i Novica Milić.

Za subotu, s početkom u 11 sati zakazan je još jedan okrugli stol "Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi - Nacionalizmi danas kao književna činjenica", a sudionici su: Miljenko Jergović, Filip David, Laszlo Vegel, Borka Pavičević, Katarina Luketić. Večernji sati u subotu s početkom u 19. sati u kazalištu "Antonio Gandusio" bit će u znaku ceremonije dodjele nagrada "Mirko Kovač". Ovogodišnji laureati su: Oto Horvat za roman "Sabo je stao", Svetlana Slapšak za knjigu eseja "Leteći pilav", Dragan Markovina za knjigu mladoga autora "Između crvenog i crnog" te Vuk Ršumović za scenarij za film "Ničije dete". Valja ponoviti i da nagrada u svakoj kategoriji iznosi pet tisuća eura, i osigurana je donacijom osobe koja želi ostati anonimna. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter