Uvjetno osuđen zbog zlostavljanja sina

Ilustracija
Ilustracija

Otac četvero djece, 47-godišnji M. M. s Poreštine, nepravomoćnom presudom suca za mladež Općinskog suda u Puli Pavla Peršića kažnjen je zbog zlostavljanja maloljetnog sina uvjetnom zatvorskom kaznom od godinu dana te mu je izrečena sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. Muškarac je za jedno kazneno djelo zlostavljanja djeteta koje je počinio zanemarivši dužnost njegova zbrinjavanja i odgoja osuđen na šest mjeseci zatvora, a još sedam mjeseci dosuđeno mu je jer je kao roditelj zlostavio dijete izloživši ga pogibelji.

Na izdržavanje zatvorske kazne M. M. neće biti upućen ukoliko u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo, ali i ukoliko se ne podvrgne liječenju od alkoholizma.

Proglašen je krivim da je svog maloljetnog sina vrijeđao, ponižavao, fizički kažnjavao te mu nalagao da obavlja teške fizičke poslove oko kuće i u domaćinstvu neprimjerene njegovoj dobi. Ukoliko ne bi obavio te prezahtjevne poslove pijani otac bi ga tukao. Muškarac nije brinuo ni o školovanju sina te je tijekom 2009. godine samo jednom otišao u školu na informacije premda je bio upozoren da mu dijete ima poteškoće u učenju i svladavanju gradiva. Otac je također propustio zdravstveno osigurati sina. No ono što je možda najmučnije jest što bi u kasnim noćnim satima pijani otac iz kafića nazivao sina mobitelom i tražio od njega da dođe u lokal s nožem i izbode ljude koje bi mu on pokazao  jer, budući da je maloljetan, ne može biti kazneno odgovoran. Uz sve to 47-godišnjak je znao biti toliko jako pijan da ga je maloljetni sin iz kafića često morao voditi kući jer ovaj to nije mogao.

Maloljetnik je kasnije odvojen od oca zlostavljača i smješten u dom. (M. KOŠTA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter