Uvjetno kažnjen zbog križeva i prijetnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucajevi u Merišcu i Kucibregu, o kojima smo lani pisali vezano uz postavljanje križeva ispred kuce, sustavno maltretiranje susjeda te prijetnje, dobili su sudski epilog u rujnu i u studenom ove godine: okrivljeni Giuliano Bubola (70) iz Merišca, inace povratnik iz SAD-a, nepravomocno je osuden.

Na Opcinskom sudu u Bujama izrecena mu je kazna od cetiri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela prijetnje. U drugom su pak postupku, u kojem je Bubola tužio Ivana i Giorgia Civitana iz Merišca zbog prijetnji, potonji oslobodeni optužbi.

Loriza Tuljak, koja nam se javila s tom pricom, Bubolu je tužila zbog kaznenog djela prijetnji, uznemiravanja te postavljanja više križeva s natpisima "Loriza" i "Božo". Takoder, prijavila je Bubolu zato što je s vanjske strane prozora postavio lutku žapca s natpisom na talijanskom jeziku - "Ti aspetto", odnosno "Cekam te".

Sud je utvrdio da je Bubola, po optužbi iz srpnja 2009. godine, u veljaci na ruševinu sa sjeverne strane kuce Lorize Tuljak postavio križ, a ispod njega cvijece i dva plasticna kucišta za svijece, koja se inace koriste na grobljima, kao i da je sredinom travnja iste godine udarao po vanjskom zidu njezine kuce kazavši da ce joj ga srušiti. Nešto kasnije, u svibnju 2009., na javnoj površini svega nekoliko metara od njezine kuce postavio je više križeva izradenih od dasaka, na kojima je pisalo "Loriza" i "Božo", te je na prozor s vanjske strane stavio žapca s natpisom "Ti aspetto". Taj je natpis bio postavljen tako da se vidi s prozora Lorize Tuljak, što je nju i ukucane znatno uznemirilo.

Podsjetimo, lani smo pisali o peticiji protiv Giuliana Bubole koju je potpisalo 60-ak mještana i vikendaša iz Kucibrega i Merišca, zbog fizickih napada te raznih oblika uznemiravanja. Loriza Tuljak ispricala nam je o Bubolinim svakodnevnim sukobima sa sumještanima, a nekoliko mještana je nakon prijava policiji, odvjetništvu i sudu bilo razocarano (ne)ucinkovitošcu institucija. Naime, od sedam prijava policiji "izrodila" se tek jedna kaznena. Tuljak nam je tada rekla i da je Bubola imucan, kupio je više nekretnina, no kao svoje koristi i javne površine, a mještane terorizira prijetnjama.

Kazneni postupak koji se vodio protiv Ivana i Giorgia Civitana iz Merišca, koji su bili optuženi za prijetnje smrcu Buboli, okoncan je oslobadajucom presudom - obojica su oslobodena optužbi da su u kolovozu 2008. godine na poljoprivrednom zemljištu kod Merišca zaprijetili smrcu Giulianu Buboli. Naime, Giorgio je, po optužnici, tijekom svade izmedu Ivana i Bubole na njivi dotrcao noseci motornu pilu i prijetio Buboli da ce mu odrezati glavu i rasporiti trbuh. Takoder, bili su optuženi da su nekoliko dana nakon incidenta prolazeci ispred njegove kuce ponovno mahali motornom pilom i prijetili da ce mu iduci put odrezati glavu.

Mještani Merišca i Kucibrega su, po rijecima odvjetnice Meri Franicevic Gorjan iz Buja, napokon odahnuli, a u ta dva mjesta je zavladao mir. U ime svojih stranaka izjavila nam je da je sada situacija onakva kakva je uvijek trebala biti.
(Mateo SARDELIN, fotoarhiva Glasa Istre)

Nisu križevi nego americki putokazi?!

Tijekom sudskog procesa Bubola je izjavio da je drveni križ postavio kod ruševine u njegovom vlasništvu te da nije bio okrenut prema kuci Tuljak. Objasnio je da je križ s cvijecem i lampašima ondje stavio u pocast svome djedu, kojem je kao osmogodišnjak prije odlaska u Ameriku obecao da ce sagraditi kucu, a maknuo ga je kada je Tuljak pozvala policiju. Objasnio je da križevi koje je postavio pored kuce i na njima napisao imena "Loriza" i "Božo" nisu križevi za groblje, vec se radi o tabelama kakve u SAD-u koriste za oznacavanje putokaza u nacionalnim parkovima. Postavio ih je da bi svojim radnicima ukazao na to da se tu nalazi imanje obitelji Tuljak te da ne prelaze preko njega. Bubola je potvrdio da je na prozor kuce stavio lutku s križem, privezanu lancima i sajlom, te s natpisom na talijanskom, u prijevodu: "Cekam te". Objasnio je da je lutku žapca velicine pola metra stavio na prozor da bi ga lakše pronašao prijatelj iz SAD-a, koji mu je žapca poklonio.


Podijeli: Facebook Twiter