Uvjetna za razbijanje fasade na talijanskoj školi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog razbijanja kamenih ploca na fasadi Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" u Puli prije šest godina na Opcinskom je sudu u Puli uvjetnom tromjesecnom zatvorskom kaznom kažnjen Vladimir S. (26) iz Pule. Fasadu škole Vladimir S. uništio je i oštetio kao 20-godišnjak 25. ožujka 2006. oko 23.25 sati udarajuci nogama po fasadi.

Uvjetna osuda izrecena mu je s rokom provjere od godinu dana tako da ako u tom roku koji pocinje teci od dana pravomocnosti presude ne pocini novo kazneno djelo, nece biti upucen na izdržavanje kazne. Istom presudom škola je upucena da naknadu štete ostvari u parnici.

Puljanin je na sudenju priznao da je udarao nogom u plocice, ali ne i da su se tom prilikom razbile. Te je veceri bio u društvu dvojice prijatelja koji, prema njegovom iskazu, nisu udarali po fasadi škole. No, sud nije povjerovao njegovoj obrani kao ni iskazima te dvojice prijatelja. Istinitima je sud ocijenio iskaze dvojice policajaca koji su te veceri cekali u zasjedi da bi utvrdili tko razbija oko škole.

Izjavili su da su iz automobila vidjeli trojicu mladica kako ulaze u dvorište škole vicu i udaraju nogama po kantama za smece te da se u jednom trenu Vladimir S. zaletio i nogom udarao u kamene ploce. Tada su policajci izašli iz vozila, došli do trojice mladica te ih legitimirali i utvrdili njihov identitet. Vladimira S. prepoznali su kao jedinu osobu koja je udarala nogom po fasadi škole. Nedugo potom obavljen je i alkotest te je utvrdeno da je Vladimir S. pod utjecajem 1,15 promila alkohola, a njegova dva prijatelja pod utjecajem 0,20 i 0,25 promila.

U dokaznom postupku saslušana je i ravnateljica škole koja je dan nakon što je uocila oštecenja podnijela kaznenu prijavu u kojoj je navela i da šteta nastala na fasadi škole iznosi 20.000 kuna. Medutim, u sudskom spisu nije bilo dovoljno podataka iz kojih bi bilo vidljivo kolika je stvarna šteta nanesena školi pa je, buduci da bi utvrdivanje te cinjenice znatno prolongiralo ovaj kazneni postupak, sud uputio školu na parnicu.

Za Vladimira S. otegotna okolnost bila je cinjenica da je oštetio javnu instituciju i da za inkriminirano ponašanje nije imao nikakav poseban povod, kao i da tijekom šest godina, do dana donošenja presude, nije ni pokušao nadoknaditi štetu školi. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter